Категорије
СНП

Dragoslav Šćekić, ministar zdravlja i potpredsjednik SNP-a: SLOBODA GOVORA I JAVNE RIJEČI NE SMIJE BITI UGUŠENA!

Mediji su jedan od najvažnijih stubova svakog društva i zato je naša zajednička obaveza da omogućimo kako slobodu medija, tako i njihov bolji položaj i uslove rada.Današnja Crna Gora ima naslijeđenu hipoteku države koja ne baštini medijske slobode, zbog čega su nam potrebni dodatni ubrzani koraci kako bi medijima obezbijedili uslove za slobodan rad u interesu javnosti, bez pritisaka i cenzure, kao i da unaprijedimo medijsko zakonodavstvo kako u cilju slobode informisanja, tako i u korist slobodne i fer utakmice na medijskom tržištu.

Ne smijemo dozvoliti da sloboda govora i javne riječi bude ugušena, zbog čega moramo poslati jasnu poruku da prijetnje i napadi na novinare i medije ne smiju proći nekažnjeno. Zato država Crna Gora i mi kao njeni politički predstavnici moramo jednom zauvijek i bez odlaganja obezbijediti da nalogodavce ubistva Duška Jovanovića, kao i svih ostalih slučajeva napada na novinare – stigne zaslužena ruka pravde.

Crvena linija je jasna – napad na medije i novinare znači ugrožavanje prava građana da budu informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.Sloboda novinarstva ničim ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Osnovni činilac slobode medija je slobodan novinar.

SNP izražava nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susrijeću u radu, biti dosljedni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama.SNP će i dalje davati puni doprinos unapređenju medijskih sloboda, kako bi ostvarili zajednički cilj, a to je da nijedan režim, institucija ili pojedinac ne mogu računati da mediji ili medijski poslenici i njihova profesionalna etika ikada više mogu biti nečiji plijen ili taoci.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.