Категорије
СНП

Vladimir Joković, predsjednik SNP CG: “DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM JE DIO NAŠE TRADICIJE I NACIONALNOG IDENTITETA”

U ime Socijalističke narodne partije Crne Gore i u svoje ime, svim građanima i građankama čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, velike datume svjetske i evropske istorije.I ove godine obilježavamo Dan pobjede – datum koji je urezan u naše biće kao putokaz i spomenik patriotizma i ljubavi našeg čovjeka prema svojoj domovini. On je dio naše tradicije i nacionalnog identiteta.

Ovo je dan bez posebnih i velikih riječi, ali i opomena za generacije koje dolaze da se nikada više ništa slično ne desi. Dužnost nam je da poštujemo, njegujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasljeđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Sjećanje na one koji su svoje živote položili braneći ovaj naš krš i golet, daje nam snagu da nastavimo da stvaramo bolje društvo, da naša zemlja bude ljepša, budućnost srećnija.

Današnji datum je u novijoj istoriji i kamen temeljac ujedinjene evropske porodice naroda i država, koji se od 1986. zvanično obilježava kao Dan Evrope. Evropska unija je od početka zamišljena kao projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi za sve građane koji vjeruju u vrijednosti slobode i demokratije, pravde i jednakosti, ljudskih i građanskih prava, slobode izražavanja i slobode medija, vladavine prava i nezavisnosti sudstva.Nažalost, ove godine, ovaj značajan datum dočekujemo ispunjeni bolom i nevjericom zbog tragičnih dogadjaja koji su se desili u Srbiji, pa zato imamo obavezu da se još više okrenemo pravim vrijednostima. Upravo sada, svi trebamo da budemo ujedinjeni u zajedničkim porukama, aktivnostima i vrijednostima. Moramo svi skupa braniti istinske i ljudske vrijednosti – slobodu, demokratiju, bezbjednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama.

Uvjeren sam da će građani Crne Gore nastaviti da baštine i poštuju prava i slobode svakog pojedinca, jednakost, vladavinu prava i demokratiju, kao evropske vrijednosti i da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na ispunjavanju uslova koji će omogućiti naše uspješno pristupanje Evropskoj porodici naroda.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.