Категорије
СНП

Stevović: Njegovanje empatije, drugarstva, zajedništva mora biti imperativ svih nas

Važno je osigurati sistem vrijednosti koji naglašava poštovanje i uvažavanje svih, sa svim sličnostima i razlikama. Nulta tolerancija na vršnjačko nasilje je imperativ, a odgovornost je na svima nama, saopštila je Maša Stevović, kandidatkinja za poslanicu SNP-DEMOS „Za Tebe“ i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete.

„Vršnjačko nasilje u školama je, nažalost, sistemski problem sa kojim se udruženo svi moramo boriti. Potrebno je vanredno angažovanje svih u lancu, u cilju što bolje prevencije i adekvatnog odgovora na bilo koje oblike nasilja. Njegovanje empatije, drugarstva, zajedništva mora biti imperativ svih nas“, rekla je Stevović, pa nastavila:

„Porodica jeste stub i vrijednosti koje se djetetu usade ostaće sa njim dovijeka, ali i škole kao obrazovne ustanove mogu kanalisati ideje i usmjeriti djecu u pozitivnom pravcu. Nasilje je neprihvatljivo, zvali ga mi vršnjačkim, fizičkim, psihičkim ili sajber. Aktivna je besplatna telefonska linija za prijavu vršnjačkog nasilja – 080 777 777, dostupna jesvim građanima, bez obzira na starost i status, 24 sata dnevno, i apelujem i ohrabrujem sve da iskoriste tu mogućnost“, kazala je Stevović.

Ona je ukazala i na činjenicu da su izazovi digitalnog društva naša svakodnevnica.

„Sveobuhvatna umreženost ima velike benefite, ali donosi i probleme u vidu negativnih kampanja, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih sadržaja. Medijsko opismenjavanje učenika je korak u pozitivnom pravcu, i jedan od načina pripreme djece radi što boljeg snalaženja u savremenom svijetu“, navela je kandidatkinja za poslanicu SNP-DEMOS „Za Tebe“.

Obrazovne strategije u Crnoj Gori koje se oslanjaju na evropske i globalne politike, kako je dodala, doprinose razvijanju ključnih kompetencija za 21. vijek.

„Prevencija je ključna, a proaktivan stav i djelovanje svih u lancu je prijeko potreban. Problem vršnjačkog nasilja se ne rješava preko noći, ali zajednički se može riješiti i potrebno je planirati strategije dugoročno“, zaključila je Stevović.

Izvor: https://borba.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.