Категорије
СНП

Jokić: Koalicija SNP-Demos će se založiti da se kleveta vrati u Krivični zakon Crne Gore

Kleveta podrazumijeva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji prema nekom licu. Kako su poručili iz koalicije SNP-Demos, dekriminalizacijom klevete, uvrede i drugih krivičnih djela protiv časti i ugleda pojedinca i države pretvorilo se anarhiju i potpunu neodgovornost za izgovorenu riječ.

Klevetu i uvredu treba vratiti u Krivični zakon, kako bi država mogla da po službenoj dužnosti preduzme mjere protiv onih koji zloupotrebljavaju pravo na slobodu govora – istakla je Sanja Jokić, clan Glavnog i Izvrsnog odbora SNP-a i kandidatkinja za poslanice liste SNP Demos “Za tebe”

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Crne Gore po ovom osnovu ne bi bile uperene ni protiv jedne djelatnosti, ni protiv novinara…Ovo je upereno protiv onih koji javni i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju putem stvarnih, ali i anonimnih oglašavanja. Kako je istakla, mоra postojati sankcija za taj vid istupanja, kao i pozivanje na odgovornost.

Ističe da se pravo na slobodu govora (pre)često zloupotrebljava i navodi kao izgovor za uvrede na račun pojedinaca ili čak cijelih zajednica u društvu.

– Neprimjereni komentari koji se mogu pročitati na društvenim mrežama narušavaju zdrav i normalan ambijent, pri čemu posebno izazivaju ozbiljne posledice na sociopsihološko stanje građana. Ne smijemo dozvoliti kao pravna država da čast i dostojanstvo jednog građanina u javnom diskursu bude pogaženo, a da za to ne postoji sankcija koja bi bila zakonski posebno normirana – kazala je Jokić.

Apsolutno niko ne spori pravo na slobodu govora, misli, javnog izražavanja. Problem je nastao je kada je ta sloboda toliko zloupotrijebljena od momenta dekriminalizovanja kleveta, uvreda i poruga premještenjem isključivo u Građanski zakon Crne Gore.

– Sve političke partije, NVO sektor i odgovorni građani morali bi da podrže ovaj predlog izmjene i dopune Krivičnog zakona, kao jedini način zaštite javnog prostora od neistina i onoga što nije dostojno ni moralu, ni odnosu među ljudima.

Ono za šta se zalažemo je stvaranje zdravije atmosfere, kako u javnom diskursu, tako i među ljudima – zaključila je Jokić.

Izvor: https://www.pobjeda.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.