Категорије
СНП

Ministar Šćekić: Dio buduće vlade ne mogu biti partije koje su u prethodnih 30 godina napravile štetu državi

„To ne smije ni da bude važno. Prosto je logično da ima razgovora, uslovljavanja nikad i ne treba da bude. I ovaj put SNP se neće voditi ucjenama, ali smatramo da u vladi treba da budu provjerene ličnosti, da se ustanovi ko zastupa interese građana“, kazao je ministar Šćekić.

Ministar Šćekić je rekao i da je bitnije funkcionisanje države, a ne „svođenje na lični nivo“.

Socijalistička narodna partija nije za sada konkretno razgovarala sa Pokretom „Evropa sad“ o učešću u vladi, ali ima neformalnih kontakata, kazao je za emisiju „Okvir“ potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić. Smatra da u novoj vladi treba da budu partneri iz aktuelne, 43. Vlade.

„U 44. vladi, uz subjekte iz 43. Vlade, vidim i političke subjekte od 30. avgusta, ali i one koji su na fonu onoga što je sada potrebno na putu evropskih integracija, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije…“, kazao je Šćekić.

Istakao je da dio buduće vlade svakako ne mogu biti one partije koje su, kako je kazao, u prethodnih 30 godina napravile ogromnu štetu državi.

Šćekić je poručio i da su u SNP-u zadovoljni rezultatom na vanrednim parlamentarnim izborima i osvojenim brojem mandata.

On je kazao i da je 200 glasova falilo do trećeg mandata, te da to pokazuje koliko je koalicija SNP-Demos bila blizu dobrog rezultata.

„SNP i Demos imaju potencijal i ozbiljan kapacitet za budući period i da će tek doći na dnevni red sve pozitivne stvari rađene u prethodnom periodu“, naglasio je Šćekić.

Zbog želje da Crna Gora bude demokratsko i građansko društvo, dodao je, SNP je podnio veliku žrtvu.

„Široki i građanski koncept države je jedini pravi za ozbiljnost i odgovornost jednog naprednog društva. Uspjeh onih koji su spinovali protiv SNP-a sada se pokazuje kao neuspjeh. Bez SNP-a, koji je 25 godina vodio borbu za građansku državu, ne može se funkcionisati na pravi način. Niko ne može da spori da je SNP dao najveći doprinos za smjenu režima 30. avgusta 2020. godine, znamo koliko je političkih subjekata našlo iz naše partije“, rekao je Šćekić u „Okviru“.

Na pitanje vidi li sebe u vladi ili parlamentu, kazao je:

„To ne smije ni da bude važno. Prosto je logično da ima razgovora, uslovljavanja nikad i ne treba da bude. I ovaj put SNP se neće voditi ucjenama, ali smatramo da u vladi treba da budu provjerene ličnosti, da se ustanovi ko zastupa interese građana, jer oni koji iza sebe imaju hipoteku sigurno ne mogu odgovoriti zadacima…“

Šćekić je rekao i da je bitnije funkcionisanje države, a ne „svođenje na lični nivo“.

„Zamolio bih sve političke subjekte koji mogu da budu dio buduće vlade da otvore razgovore i nikom ne uskraćuju učešće. Moramo imati kapaciteta za prevazilaženje određenih momenata.“

„Zdravstveni sistem prioritet“

Ukidanje zdravstvenog osiguranja je ozbiljna odluka i sugerisao sam da može da dođe do određenih problema, kazao je Šćekić.

Istakao je da bi više volio da nije u pravu.

„Uz zakonski odgovorne gimnastike uspjeli smo da obezbijedimo terapije najtežim bolesnicima…“

Ministar zdravlja je dodao da je paralelno sa povećanje plata ljekarima nije bilo i povećanje plata nemedicisnkog kadra.

Na pitanje može li zdravstvo da funkcioniše bez doprinosa, Šćekić je rekao:

„Moramo i dugoročno da razmišljamo, takve odluke ne mogu se posmatrati na godinu-dvije… Takve odluke ne mogu zavisiti od volje ministra finansija ili vlade. Moramo da imamo sigurnost i prihod, kada je u pitanju funkcionisanje zdravstvenog sistema i pacijenata, tu nema čekanja.“

Iskazao je zahvalnost ministru finansija i premijeru.

„Govorim o 50 miliona koji su bili dug i prethodnog perioda, i onaj dio sredstava koji je obezbijeđen kroz budžetiranje. To govori koliko je vlada bila posvećena zdravstvu“, istakao je Šćekić.

Govoreći o odlasku ljekara, ministar je kazao da nije etički i moralno napuštati javni zdravstveni sistem gdje su sticali iskustvo, ali da je to njihov izbor.

„Da li neki ljekari imaju fiktivno svoje klinike ili poliklinike, da li svjesno urušavan javni sistem, a jačan privatni, neka građani sude. Nije logično da isti ljekari efikasno pružaju zdravstvenu zaštitu na dva mjesta…“

Šćekić je dodao da je neodgovorno to što par ljudi pokušava da stvori jaz između njega i ljekarske zajednice.

„Ne može neko da stvara narativ da neko ima nešto protiv ljekara… Ne, imamo protiv malog broja ljekara, koji žele da poremete osjećaj i pažnju, kao i povjerenje od strane pacijenata. Takođe, ne možemo opravdati reakcije pacijenata ili porodice pacijenata prema ljekarima koji daju sve od sebe“, dodao je on.

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.