Категорије
СНП

Свјетска здравствена организација, у сарадњи сa UNECE (United Nations Economic Commision for Europe) и UNEP (United Nation Environment Programme), од 05. до 07. јула 2023. године у Будимпешти организује 7. Министарску конференцију о животној средини и здрављу

Свјетска здравствена организација, у сарадњи сa UNECE (United Nations Economic Commision for Europe) и UNEP (United Nation Environment Programme), од 05. до 07. јула 2023. године у Будимпешти организује 7. Министарску конференцију о животној средини и здрављу, док је домаћин Влада Мађарске, под патронатом пресједнице Мађарске госпође Каталин Новак.

Делегацију Црне Горе🇲🇪 предводи министар здравља Драгослав Шћекић, а на конференцији учествују и Владимир Обрадовић, државни секретар Министарства здравља, Марина Крсмановић, државна секретарка у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, Мирјана Ђурановић, начелница Одјељења за међународну сарадњу и Жељка Вулановић, самостални савјетник у Директорату за јавно здравље.

Министар Шћекић, на сесији посвећеној утицају загађења на здравље људи, сложио се да је хемијска индустрија окосница глобалне економије и трговине, али и да је утицај хемикалија на здравље све већи и сложенији и да знање није увијек довољно да оправда ефикасне мјере заштите.„Неопходно је ситуацију преокренути кроз постављање оперативног националног система за руковођење хемикалијама“ – казао је министар Шћекић и указујући на сложеност хемијске безбједности, нагласио три главна елемента значајна за заштиту здравља становништва: Законодавство и његово спровођење, примјена стандарда уз захвалност за подршку од стране SZO, UNEP и EU. Прикупљање и доступност информација. Црна Гора као мала земља је ограничена ресурсима за учешће у научним пројектима. Зато се мора фокусирати на повећање стручности како бисмо обезбиједили употребу знања о хемикалијама и њиховом утицајуна здравље, мјерама смањења ризика и безбједносним алтернативама. Међусекторска сарадња и координација као још један стуб система, консензус између свих учесника из здравства, животне средине, пољопривреде, унутрашњих послова – навео је министар Шћекић.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.