Категорије
СНП

Lider SNP kazao za Pobjedu da još nijesu dobili poziv za razgovor iz PES-a, kao ni dokument sa deset principa za formiranje nove vlasti

Joković: Nije pravi put ako se napravi dogovor o vladi bez učešća SNP-a

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je za Pobjedu da iz Pokreta Evropa sad još nisu dobili poziv za početak zvaničnih pregovora o sastavu nove vlade.

Portal RTCG objavio je da je predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić uputio predstavnicima koalicije „Za budućnost Crne Gore“ poziv za sastanak koji bi trebalo da bude održan sjutra u 11 sati u prostorijama te partije. Takođe, navodi se da je Spajić upitio poziv i predstavnicima SNP i stranaka manjinskih naroda sa kojima bi trebalo da razgovara u petak.

Međutim, Joković kaže da poziv još nijesu dobili, ali su spremni da razgovaraju. Istakao je i da njegovoj partiji nije dostavljen dokument sa 10 principa za formiranje nove izvršne vlasti koji je danas obajvio Pokret Evropa sad.

– Tu smo da razgovaramo. Ako se neko dogovara i ako napravi potpuni dogovor bez učešća SNP-a, to neće biti pravi pravi. Ako mi budemo potrebni za te razgovore – počećemo ih iz početka – istakao je Joković za naš portal.

Komentarišući medijske navode o potencijalnoj raspodjeli funkcija i resora, Joković je rekao da se time njegova partija ne bavi.

– Da li su tačni neki medijski natpisi ili nisu, mi se tim ne bavimo – naglasio je on.

Podsjećamo, ranije danas iz vrha koalicije „Za budućnost Crne Gore“ kazali su Pobjedi da im je Spajić dostavio dokument sa deset principa za formiranje nove vlade, ali u tom trenutku još nije bilo poziva za razgovore.

Istovremeno, juče su nastavljeni neformalni pregovori PES-a, manjinskih stranaka i Demokratske Crne Gore o načelnoj podjeli resora.

– Iako je u ponedjeljak izgledalo da je 90 odsto stvari dogovoreno problem bi mogao predstavljati plan Spajića da MVP ipak pripadne PES-u, a da Ervin Ibrahimović u okviru potpredsjedničke funkcije pokriva i spoljne poslove. BS se već odrekla mjesta predsjednika Skupštine i pitanje je da li je spremna da se odrekne i MVP – saopštio je izvor Pobjede iz manjinskih stranaka.

Izvor Pobjede je dodao da je BS nezadovoljna ponudom Spajića jer se već odrekla parlamenta i trebalo je da joj pripadne i MVP.

Nezvanična saznanja Pobjede govore, međutim, i da Spajić za svoju raspodjelu osim manjina nije dobio podršku ni u svojoj listi budući da manje partije Ujedinjena Crna Gora, CIVIS ali i neke manje liste nijesu ni uključene u pregovore.

Pobjeda je ranije objavila da bi buduća vlada, prema neformalnom načelnom dogovoru, trebalo da ima 22 ministarstva i četiri potpredsjednička mjesta od kojih bi dva pripala predstavnicima manjinskih partija.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.