Категорије
СНП

Млади опозиције и власти покренули дијалог о унапређењу положаја студената у Црној Гори

Јуче је у хотелу CUE, у организацији Младих Европе, одржан округли сто на тему “Положај студената у Црној Гори”, на коме су учешће узели представници младих политичких партија власти и опозиције, а СНП су представљале Тамара Миковић и Тања Вујичић.

Уз конструктиван дијалог, размјену мишљења и ставова циљ је био доћи до закључака шта је то што највише погађа студентску популацију у Црној Гори.

Као кључне проблеме истичемо модел студија 3+2 који је неопходно реформисати у модел који је усаглашен са црногорским тржиштем рада, реформа Програма стручног оспособљавања уз доношење строгих контролних механизама, стручна пракса на факултетима коју је неопходно унаприједити и спроводити у законским оквирима, подршка за увођење повремених и привремених послова за студенте, као и строжа правила за нострификацију диплома уз формирање посебног тијела у оквиру институција система које ће вршити провјеру диплома како би се сузбила негативна појава “лажних диплома”.

Сагледавајући тренутно стање, можемо констатовати да високообразовни систем треба унаприједити ако желимо да пратимо трендове развијених европских држава. Свјесни посебности улоге коју студенти имају у друштву, вријеме је да се да пуна подршка студентима у Црној Гори, као и њиховим представницима, који већ дуже вријеме указују на проблеме, међу којима је већи дио њих и поменут на округлом столу.

Активности ће се наставити у смјеру консултације са кровним студентским тијелима у Црној Гори, као и свим студентима који имају квалитетне инцијативе. Наш циљ је да преко наших политичких партија успијемо да се изборимо за рјешавање бројних проблема на које се чека годинама.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.