Категорије
СНП

Асоцијација жена Општинског одбора СНП-а Подгорица реаговала је због све блаже казнене политике према осуђенима за сексуално насиље над д‌јецом коју судска власт у Црној Гори спроводи у последње вријеме

Најновија пресуда за коју је јавност сазнала из барског Основног суда, чијом одлуком је Баранин осуђен на 20 дана затвора за кривично д‌јело недозвољене полне радње на штету малољетне д‌јевојчице.

Предсједница Асоцијације Radmila Cagorovic , подсјетивши и на прошлонедељну одлуку Апелационог суда да се окривљеном за вишеструко силовање д‌јетета казна смањи са 15 на осам година, изразила је невјерицу и забринутост за лошу судску праксу коју стварају овакве пресуде.

“Страшно је дозволити атмосферу да се у једном друштву било која јединка осјећа угроженом. Оваквим пресудама стварамо атмосферу да ниједно дијете и родитељ у Црној Гори не осјећају сигурност. Држава је та која мора стати у заштиту најрањивих и најосјетљивијих категорија становништва, а то су дефинитивно наша д‌јеца”, казала је Чагоровић.

Она је додала да ће жене СНП-а увијек реаговати на сличне појаве и да неће дозволити додатну виктимизацију жртве.

“Апелујемо на савјест али и законску обавезу људи који чине судску власт, позивајући на основна људска а посебно д‌јечија права, да сваки судија приликом доношења пресуде у случајевима сексуалног насиља над д‌јецом, хиљаду пута преиспита своју одлуку”, поручила је она.

Чагоровић подсјећа да су статистике о сексуалном насиљу тек врх леденог бријега. Због осјећаја кривице, беспомоћности, срама, страха од реакције или пријетњи злостављача, д‌јеца не пријављују нед‌јело и не траже помоћ.

“Не смијемо дозволити да им у ријетким случајевима, када се и усуде да пријаве, држава и институције окрену леђа”, порука је Асоцијације жена подгоричког Општинског одбора.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.