Категорије
СНП

Ministarstvo finansija: Na pomolu rješenje o načinu oporezivanja advokata

Sagledava se šta je do sada postignuto u pregovorima, a cilj sadašnjeg MF je da se što prije dođe do rješenja, saopštili su iz tog resora.

Predstavnici Ministarstva finansija (MF), na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem i Advokatske komore nastavili su razgovore o elektronskoj fiskalizaciji, kako bi našli rješenje za to važno pitanje. Sagledava se šta je do sada postignuto u pregovorima, a cilj sadašnjeg MF je da se što prije dođe do rješenja, saopštili su za „Dan“ iz tog resora.

Iako su pregovori sa predstavnicima Komore otpočeli sredinom prošle godine, poslednja informacija prije smjene Vlade ovim povodom pojavila se u januaru, kada su iz Ministarstva finansija istakli da im je cilj da svi poreski obveznici neselektivno primjenjuju Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga

„Država je ponudila predlog rješenja za elektronsku fiskalizaciju kod specifične advokatske djelatnosti i očekuje se izjašnjenje druge strane“, saopštili su iz ministarstva na čijem čelu je tada bio Milojko Spajić.

Iz tog resora su naglasili da detalje ne mogu iznositi do okončanja pregovora, ukazujući da su u njima jednako svi ‒ Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava, MFSS, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Advokatska komora Crne Gore, jer su svi 30. jula 2021. godine potpisali Protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Raniji stav aktuelnog ministra

Zakon o fiskalizaciji mora jednako da se primjenjuju na sve koji podliježu fiskalizaciji, uključujući i advokate, saopštio je ranije aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović, koji je tada bio direktor Uprave carina i prihoda.

On je kazao da je sporazum koji je ponuđen Advokatskoj komori najbolje moguće rješenje i da na sprovođenje Zakona o fiskalizaciji neće imati uticaja to što je trenutna većina u Komori odbila sporazum.

„Skoro četiri petine onih koji podliježu fiskalizaciji već poštuje zakon. Nema razloga da bilo ko, pa makar to bili i advokati, bude privilegovan i da za njega važe drugi uslovi“, rekao je tada Damjanović.

Izvor: https://www.portalanalitika.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.