Категорије
Друштво

SANACIJA ODRONA NA REGIONALNOM PUTU ANDRIJEVICA – TREŠNJEVIK – KOLAŠIN JOŠ NIJE NI POČELA

ANDRIJEVICA – Ni nakon tri mjeseca nijesu počeli radovi na sanaciji klizišta na regionalnom putu Andrijevica – Trešnjevik – Kolašin u mjestu Gnjili Potok. Prije izvjesnog vremena ekipe preduzeća Crnagoraput uspjele su da obezbijede prohodnost na ovoj dionici puta, ali od obećane rekonstrukcije još uvijek nema ništa. Mještani navode da je samo privremeno omogućeno da se vozila kreću i da je ostalo da se odradi još dosta posla u cilju potpune normalizacije saobraćaja na potezu od skoro 200 metara dužine.
– Prije više od tri mjeseca ogromno klizište je prekinulo put koji od Andrijevice vodi prema Trešnjeviku. Tom prilikom došlo je do prekida i više priključnih seoskih puteva zbog čega je preko 50 domaćinstva ostalo u saobraćajnoj blokadi. U međuvremenu pojavila su se nova kližišta u dužini od nekoliko stotina metara i ugrozila nekoliko kuća. Mi smo danima slali zahtjeve Vladi Crne Gore i drugim nadležnim institucijamka da pod hitno preduzmu odgovarajuće mjere u cilju sanacije klizišta u Gnjilom Potoku. Nakon dugog iščekivanja klizište je djelimično sanirano i obezbijeđena je samo privremena prohodnost puta. Međutim, ozbiljna sanacija klizišta iziskuje jedan ozbiljan pristup, s obzirom da je trup puta u dužini od oko 200 metara potpuno potonuo i da zahtijeva izgradnju potpornih zidova. Zato apelujemo da se dinamika tih radova ubrza, jer se na ovom potezu saobraćaj odvija otežano uz veliku dozu rizika – kazao je Milutin Đurković, predsjednik mjesne zajednice Kralje u čijem se sastavi nalazi Gnjili Potok.
– Iz lokalne uprave ističu da se trenutno radi projekat detaljne sanacije klizišta i da će se nakon toga pristupiti neophodnim radovima.
– Svakodnevno ukazujemo na značaj saobraćajnice koja od Andrijevice preko Trešnjevika vodi do Kolašina. Takođe, stavljamo do znanja da se njenom održavanju mora posvetiti više pažnje. U tom pravcu su preduzete određene aktivnosti od strane državnih organa. Trenutno se radi na izradi projektne dokumentacije koja podrazumijeva detaljnu sanaciju klizišta u Gnjilom Potoku. Imamo čvrsta obećanja da će se odmah nakon što bude gotov projekat pristupiti neophodnim radovima na ovom dijelu pita – kazao je predsjednik opštine Andrijevica Srđan Mašović.
Sa druge strane, mještani ukazuju da svako dalje odugovlačenje pomenutih radova ostavlja negativne posledice po lokalno stanovništvo i čitav sjeverni region.

Bruka za državu

Mještani tvrde da na putu preko Trešnjevika postoje brojna oštećenja koja godinama niko ne pokušava da sanira na odgovarajući način. Ističu da to predstavlja bruku za državu.
– Nekad su pripadnici nadležnih službi, zajedno sa narodom ovoga kraja loapatama čistili snijeg i održavali prohodnost ovog veoma važnog puta. Danas kad država raspolaže sa tako moćnom mehanizacijom put se nalazi u zaista lošem stanju. Pitamo se zar to nije bruka. Put je usled vremenskih neprilika doživio brojna oštećenja ali to odgovorne u ovoj državi izgleda ne dodiruje – ističu mještani, podsjećajući da je regionalni put Andrijevica – Mateševo preko Bara Kraljskih napravljen prije nešto više od sto godina.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.