Категорије
Друштво

Patrijarh stigao u Podgoricu

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh srpski Irinej obavio je sinoć u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici čin svečanog narečenja arhimandrita Metodija (Ostojića) za episkopa dioklijskog. Patrijarha je ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja sačekao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom i velikim brojem vjernika.
Njegova svetost patrijarh srpski je u Podgoricu došao povodom hirotonije novonarečenog episkopa dioklijskog Metodija, koja će se obaviti danas, tokom Patrijaraške liturgije u podgoričkom Sabornom hramu.
U svečanom narečenju arhimandrita Metodija molitveno su učestvovali mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkopi-budimski Lukijan, britansko-skandinavski Dositej, šumadijski Jovan, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, pakračko-slavonski Jovan, bihaćko-petrovački Sergije, moravički Antonije, remezijanski Stefan, mohački Isihije, umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije i arhimandrit Dimitrije, izabrani episkop zahumsko-hercegovački i primorski.
Arhimandrit Metodije je pred patrijarhom, episkopima, mnogobrojnim sveštenstvom, monaštvom i vjernicima prihvatio volju i odluku Svetog arhijerejskog sabora, koji ga je na ovogodišnjem redovnom zasjedanju, izabrao za episkopa dioklijskog.
– Budući da je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve rasudio da sam dostojan takve službe, blagodarim, primam i ne protivuriječim – kazao je on.
Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na redovnom proljećnom zasjedanju održanom u Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu od 29. aprila do 10. maja izabrao arhimandrita Metodija, igumana Cetinjskog manastira, za vikara mitropolita crnogorsko-primorskog, sa titulom episkop dioklijski.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.