Категорије
Култура

U PLUŽINAMA OTVORENI 48. KNJIŽEVNI SUSRETI „PJESNIČKA RIJEČ NA IZVORU PIVE”

„Pjesnička riječ na izvoru Pive”, književna manifestacija sa tradicijom dugom već 48 godina, ove gdoine u Plužinama je počela promocijom zbornika „Čarobni krug lutanja” u kojem su sabrani radovi učesnika proglošogodišnjeg simpozijuma kritike o književnom djelu Radojice Boškovića. Izdavač zbornika je plužinski Centar za kulturu koji je, u saradnji sa Opštinom, i organizator književnih susreta. Manifestacija, koja traje dva dana, nastavljena je izložbom slika Naoda Zorića za čije radove je prof. dr Jovan Delić rekao da su „ozvučene” našom epikom i bolom naših mučenika.
– „Pjesnička riječ na izvoru Pive” njeguje tradiciju Pivskog manastira, pivske Uspenjske škole, gdje se njegovala književna i besjednička riječ i vrhunsko slikarstvo. Zorićevi likovi su svi odreda mučenici, koji kao da su sišli sa freske ili ikone. Ova martirska linija u Zorićevoj umjetnosti portreta duboko je potresna, i meni izuzetno bliska. Ona je Zorićeva veza s našom najdubljom tradicijom, sa poezijom našom, recimo starcem Vujadinom, sa književnošću, uzmite Andrića, možete i Selimovića, ali uzmite i Dragoslava Mihailovića ili Tišmu kada je riječ o martirskim scenama, kazao je prof. dr Delić.
Zorićevi likovi sa portreta su povezani sa našom istorijom, s religijom, s našim narodom, s kućom i domaćinstvom jer, kako je pojansio prof. dr Delić, sve „naše velere po kućama na planini bili su mali mučenički sabori”. Pred Zorićevim potrtretima priviđa se čak i zvuk, jeka gusala, zapjevka tužbalice, goromolni lelek, ili čak pjesma trojice ili četvorice braće u odmaklim godinama.
– Uvijek sam tvrdio, i u to se utvrdio, da mi je sumnjiv slikar koji nema liniju, crtež, koji ne umije da napravi portret, koji me ne iznenadi nekom svojom ličnom upotrebom simbolike boje, a Naod Zorić sve to ima. Sve mu je to Bog dao, a on taj dar nije proćerdao već ga je sa zahvalnošću primio i stalno ga usavršava, istakao je prof. dr Delić.
Uz zahvalnost na prilici da se predstavi u Plužinama ljubiteljima umjetnosti Zorić je kratko kazao da jedini smisao koji shvata u slikarstvu da od njega bude čovjek.
– Sve što sam slikao i što slikam to je moja hvala Duhu Svetome koji me je nagradio i, eto, pokušavam ići tako kroz to slikarstvo – rekao je umjetnik čija postavka će u plužinskom Centru za kulturu biće otvorena do srijede, 25. jula.
Prve večeri plužinske manifestacije tradicionalno su dodijeljene nagrade sa pjesničkih konkursa, a ove godine nagradu „Spasoje Pajo Blagojević” za neobjavljenu zbirku poezije dobila je Mirjana Narandžić iz Beograda. Njenu zbirku štampaće Centar za kulturu Plužine, a mlada pjesnikinja stekla je pravo učešća na književnim susretima. Nagradu „Radule Željko Damjanović” ravnopravno dijele učenica plužinske gimnazije Maja Adžić i pjesnikinja iz Nikšića Nikolina Todorović.
Drugi dan manifestacije bio je rezervisan za simpozijum kritike koji je ove godine posvećen srpskom pjesniku Miroslavu Maksimoviću. Književni susreti u Pivi završeni su predstavljanjem portreta pjesnika Andrije Radulovića i druženjem u ponoć sa Ljubivojem Ršumovićem.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.