Категорије
Култура

Peti međunarodni festival alternativnog teatra „Korifej“od 22.jula do 18. avgusta

Peti Međunarodni festival alternativnog teatra „Korifej” počeo je 22. jula u Kolašinu, pod sloganom „Otvorena varoš”, a sa idejom da se više događaja održava na ulicama i trgovima i alternativnim prostorima. „Korifej” će do 18. avgusta ugostiti pozorišne predstave iz Poljske, Ukrajine, Rusije, Španije, Češke, Slovačke, Estonije, Litvanije, Srbije, Mađarske, BIH i Crne Gore.
– Pošto su ove godine prvi put Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore odlučili da prekinu dugogodišnji velikodušni čin – da smjeste u kapacitetima Kasarne na Brezi sve učesnike festivala, pred organizacijom ove godine stoji izazov održanja festivala, finansijskih mogućnosti i organizacionih limita. Zbog ovakve situacije je za nas od posebnog značaja donacija iz hotela Bianca Resort & SPA i kompanije Beppler&Jacobson Montenegro, koji mogu reći već tradicionalno finansijski učestvuju i podržavaju održavanje ovako uspješne i zanimljive manifestacije – istakao je Zoran Rakočević, reditelj i organizator festivala.
Početak festivala u Kolašinu obilježila je banjalučka predstava „Ostajete”, autorski projekat Ljiljane Čekić, glumice Narodnog pozorišta Republike Srpske.
– Predstava je društveno angažovana i veoma aktuelna. Ona govori o motivima zbog kojih se mladi ljudi odlučuju za odlazak u inostranstvo, ali i o problemima na koje nailaze u tuđini. Sve replike iz predstave su autentične. Autor teksta je život, tačnije rečenice su preuzete od prijatelja koji su učestvovali u istraživanju – navode iz festivala.
Tokom prijepodneva, teatar Arlekin je izveo edukativni igrokaz: „Ne žuri, stoj! Čuvaj glavu, druže moj”, a od 19 časova Kolašinci i gosti uživali su u solističkom nastupu Ene Topčibašić, koju je muzicirajući na klaviru pratila Tamara Jašović.
Publika „Korifeja” moći će da vidi i najnoviju ispitnu predstavu studenata glume sa Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja „Zločin na Kozjem ostrvu” koju je, po tekstu Uga Betija, režirao profesor pokreta Ferid Karajica, a u kojoj igraju Vanja Jovićević, Anđela Radović, Milica Šćepanović i Marko Todorović.
Kuriozitet festivala svakako je gostovanje predstave „Jami distrikt” u režiji Kokana Mladenovića. Zatim, tu je i predstava „Bog masakra” koju je opo tekstu svjetski poznate dramske spisateljice Jasmine Reze postavio Siniša Evtimov.Na repertoaru je i predstava „Ukalupljivanje – tragedija loptanja u Srba”. Ova predstava će zatvoriti festival.
Festival je i ove godine sufinansiralo Ministarstvo kulture, što na neki način, a i uz pomoć Hotela Bjanka i garantuje opstanak festivala za naredna vremena, a održava se u organizaciji Opštine Kolašin i NVO „Korifej teatar” pod kojim funkcioniše pozorišni život u Kolašinu.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares