Категорије
Друштво

Slađana Kaluđerović: Zeta je nekad hranila cijelu Jugoslaviju a danas ne uspijeva ni svoje stanovništvo da obezbijedi

Izgradnja zelene pijace i pogona za preradu voća i povrća su dugogodišnja neispunjena obećanja vlasti pa je plasman proizvoda velika briga poljoprivrednicima, ocijenila je Slađana Kaluđerović, predsjednik kluba odbornika DF-Nova, PzP i SNP. Kaluđerović je navela da proizvođači često odustaju od proizvodnje jer suočeni sa rizikom plasmana domaćih proizvoda i hronično niskim cijenama često ne mogu da pokriju ni sam ulog.
–Na samom početku sezone proizvođač mora da uveze repromaterijal, modernizuje mehanizaciju, tokom sezone ga čekaju dodatni troškovi u vidu kupovine ambalaže, sredstava za zaštitu bilja, đubriva i plaćanje dodatne radne snage. Uprkos tome, profitabilna cijena proizvoda nije zagarantovana. Dodatni problem je uvoznički lobi, pa se nerijetko roba koja prethodno danima stoji na carinama prodaje „kao domaća” na našem tržištu po nižim cijenama. Otkup proizvoda isključivo zavisi od potreba većih trgovačkih lanaca, a svi znamo pod čijom su oni kontrolom – navodi Kaluđerović.
Ona dodaje da posebnu poteškoću čini izostanak elementarnih uslova na Kamionskoj pijaci koja predstavlja najčešće mjesto za plasiranje proizvoda iz Zete.
–Sveukupno, zbog ovakvog stanja u poljoprivredi, imamo sve manje zadovoljnih domaćina što se odražava kroz manji broj zasada. Dobro nam je poznato da je Zeta nekad hranila cijelu Jugoslaviju, dok danas ne uspijeva da nahrani ni sopstveno stanovništvo. Pored svih resursa kojima Zeta i Malesija raspolažu, poljoprivreda bi trebalo da uz turizam bude strateška grana Crne Gore. To je, nažalost, daleka prošlost. Odgovornost za takvo stanje snose oni koji više od dvije decenije upravljaju Crnom Gorom, bolje rečeno nemilice krčme ono što su generacije prije njih stvarale – dodaje Kaluđerović.
Ona ukazuje da ministarstvo i lokalna samouprava nijesu radili dovoljno kako bi zaštitili poljoprivredno područje i našeg proizvođača.
– Definitivno je poslednji čas da se nadležni konačno stručno i odgovorno pozabave poljoprivrednom politikom dajući domaćim proizvodima tretman kakav zaslužuju. Niko ne traži zabranu uvoznih proizvoda, već da kao država zaštitimo domaću proizvodnju tako što će uvoz biti kontrolisan. Naši proizvođači koji obavljaju prodaju moraju imati normalne uslove za funkcionisanje, što im Kamionska pijaca definitivno ne pruža. Budući da se na dnevnom nivou za ulaz plaća određeni iznos novca uz dodatak kad su u pitanju veće količine robe, kao i to da često proizvođači noće na samom mjestu prodaje, pijaca mora biti čista, uredna, ograđena, betonirana i sa dovoljno mjesta za svakog proizvođača i za sve proizvode u ponudi – ocijenila je Slađana Kaluđerović.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.