Категорије
Друштво

EPCG nastavlja da ignoriše obaveze

PLUŽINE- Svečanom sjednicom Skupštine opštine juče je u Plužinama obilježen 4. avgust, dan kada je Piva prije 75 godina oslobođena od fašističkog okupatora. Kako je istakao predsjednik opštine Mijuško Bajagić, to je dan kada se treba sjetiti slavne prošlosti, ali i kada treba istaći rezultate rada lokalne samouprave u proteklom periodu. Kao i svih prethodnih godina, lokalna vlast je nastojala, kazao je on, da planovi za stvaranje boljih uslova za život stanovništva budu realni i usklađeni s mogućnostima, s opredjeljenjem da štede i namjenski troše sredstva. Postigli su da opština nema neizmirenih obaveza i da projekte finansira iz sopstvenog budžeta.
– Lokalna uprava se u prethodnom periodu manje bavila političkim temama, a više životnim problemima i zahtjevima lokalnog stanovništva, bez obzira na političku pripadnost i nalazila najbolja moguća rješenja za osnovna životna pitanja. Nemamo potrebnu podršku Vlade, niti odgovoran odnos državnih institucija i preduzeća čiji je većinski vlasnik država. Opština Plužine je jedina opština na sjeveru Crne Gore koja nije korisnik Egalizacionog fonda. Smatram da se nije smjelo dogoditi da opština na sjeveru, kao što je naša, i pored deklarativnog zalaganja iz vrha države o neophodnosti ravnomjernog razvoja, ostane bez sredstava fonda, jer realno stanje ukazuje da su ovoj opštini ta sredstva nepravedno uskraćena, naglasio je Bajagić. Poseban i već dugo godina nerješiv problem je odnos EPCG prema opštini Plužine. Elektroenergetska kompanija ni nakon skoro četiri decenije rada HE „Piva” nije realizovala više puta ugovorne obaveze prema Plužinama koje su nastale gradnjom HE i potapanjem naselja.
– Krajnji rok za izvršenje obaveza iz ugovora bio je 31. decembar 2014. godine. Dosad, za više od sedam godina, realizovano je oko 25 odsto obaveza iz ugovora. Neizvršene obaveze uglavnom se odnose na izgradnju infrastrukturnih objekata u izmještenom opštinskom centru, jer je prethodni opštinski centar potopljen akumulacijom HE „Piva”. Neizvršene obaveze ograničavaju i usporavaju razvoj opštine i jedino izgradnjom preostalih infrastrukturnih objekata, prije svega saobraćajnice i kolektora za prečišćavanje otpadnih voda, stvoriće se uslovi za dugoročni planski razvoj, rekao je Bajagić.
Uprkos tome, na području opštine se radilo i to u granicama mogućnosti lokalne uprave koja se trudila da obezbijedi povoljnosti i za ulaganja za koje je bilo povremenog interesovanja, ali bez rezultata. Podsticajne mjere koje je opština obezbijedila, istakao je Bajagić, nijesu bile dovoljne da bi se privukli investitori, a jedino bi država posebnim povoljnostima i održivim korišćenjem prirodnih resursa mogla da obezbijedi ulaganja.
– I pored svih teškoća, Plužine dobijaju neke nove sadržaje i postaju mjesto boljeg i kvalitetnijeg života. Lokalna uprava uspijeva da rješava prioritetne probleme iz svoje nadležnosti.Završeni su radovi na rekonstrukciji dijela glavnog vodovoda u Ulici Lazara Sočice, na uređenju prilaza stambenim zgradama u naselju, na izgradnji potpornog zida i uređenju terena oko nove zgrade „Solidarnosti”, kao i saobraćajnica u nastavku Ulice Marka Kulića. Asfaltiran je putni pravac Borikovača – Brštanovica u dužini od 3,7 kilometara, izvršena je rekonstrukcija i modernizacija sportskog terena i tribina igrališta za male sportove, saniran je Spomen- dom u selu Borkovići. U završnoj fazi je rekonstrukcija zgrade Ministarstva odbrane, koju će stavljanjem u funkciju, koristiti opštinske službe, prije svega Služba zaštite.Ovih dana biće raspisan tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju led rasvjete u naselju, naveo je prvi čovjek Plužina samo neke od realizovanih projekata u tom gradu.
Svečanoj sjednici prisustvovao je veliki broj zvanica iz političkog, društvenog i kulturnog života Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, a priređen je i bogat kulturno-umjetnički program.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.