Категорије
Култура

U Bijelom Polju počeo 16. internacionalni festival tamburaških orkestara

Prvu noć 16. Internacionalnog festivala tamburaških orkestara na bjelopoljskom gradskom trgu „Bjelopoljski tamburaši” su oduševili publiku, koja je zajedno sa njima pjevala dobro poznate pjesme, posvećene rodnom gradu. Sa njima je nastupila i prof. Aleksandra Saška Vojinović-Rakonjac, solista gradskog hora i kćerka utemeljivača ovog tamburaškog orkestra, Slavka Vojinovića, koji je sa dr Sabrom Šabanovićem, Krunom Basekićem i Dragom Markovićem dao doprinos pokretanju Festivala tamburaških orkestara.
Tokom dvije večeri pod otvorenim nebom, uz veliki broj posjetilaca,
ove godine nastupiće jedanaest orkestara iz pet država.
– Iz tamburaške sam porodice, odrasla sam uz ovu muziku. Zaista mi je bila čast što sam nastupala sa ovim divnim ljudima i to na ovakvom festivalu. Ovo je moj grad i mnogo ga volim, pa mi je zadovoljstvo što nastupam pred svojim sugrađanima – kazala je Saška Vojinović-Rakonjac.
Tamburaškom orkestru KUD-a „Koškani” iz Hrvatske ove godine pripala je nagrada „dr Sabro Šabanović” za afirmaciju i popularizaciju tambure, a kako je kazala Maja Šišić velika je čast dobiti takvo priznanje i biti dio festivala tamburaških orkestara.
– Već drugi put nastupamo na ovom festivalu, ali u ovom sastavu smo prvi put večeras. Njegujemo hrvatske narodne pjesme i plesove, a uvijek nastojimo biti svojevrsna autentična veza između muzičke tradicije i muzičkih izraza današnjice. Čini mi se i da je publika zadovoljna onim što smo im večeas priredili i da su podjednako uživali kao i mi –naglasila je Šišić.
Savjet Festivala je uručio nagrade, zahvalnice i priznanja pojedincima koji su dali značajan doprinos da Festival dobije i zadrži izuzetan umjetnički i profesionalni nivo, a među njima se našao i sjajni Nino Veličkovski, koji je nastupio sa Kumanovskim tamburašima.
– Već 14 godina nastupamo na ovom festivalu, putovao sam svijetom ali zahvalniju publiku nijesam sreo. Festival tamburaških orkestara u Bijelom Polju bio jer moja inspiracija da uđem u tamburašku avanturu i zahvaljujući njemu uspio sam da i moj narod obradujem ovakvom manifetsacijom – kazao je Veličkovski.
Gosti iz Hrvatske, Tamburaški sastav „Rubato”, osnovan početkom 2012. godine, predstavio je prve večeri a pored popularnog tamburaškog repertoara svirali su i obrade raznih pop, rock i zabavnih melodija.
– Velika je čast nastupiti na ovakvom festivalu koji ima bogatu i dugu tradiciju, bilo je zaisto lijepo, i vjerujem da je publika uživala. Prema njihovim reakcijama mogli smo zaključiti da dobro razumiju čar muzike i znaju uživati u njoj – kazao je član sastava „Rubato”, Danijel Bjelobrk.

Izvor. Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.