Категорије
Култура

Obilježavanje 180 godina rada biblioteke matice srpske

Povodom sto osamdeset godina svog javnog rada Biblioteka Matice srpske je priredila dvije izložbe, od kojih jednu čini postavka eksponata u vitrinama (snimci arhivske građe i odabranih stranica rukopisnih i starih štampanih knjiga i periodičnih publikacija, kao i odabrana fototipska izdanja), a druga izložba je digitalna. Digitalna izložba je dostupna je i na sajtu BMS. Autorke izložbi su mr Dušica Grbić i Aleksandra Drapšin. Skeniranje, snimanje i obradu fotografija načinile su Silvija Val, Sonja Sulocki i Olivera Mihajlović. Urednik je Selimir Radulović. Postavku eksponata u vitrinama realizovali su Goran Vlahović i Pavle Živković, a pomoć je pružio i Milorad Rodić.
Izložbe pružaju najvažnije podatke o istorijatu BMS, o njenoj razgranatoj djelatnosti i raznovrsnosti i bogatstvu zbirki.
Biblioteka Matice srpske (BMS), najstarija srpska nacionala biblioteka i prva javna naučna biblioteka u Srba, utemeljena je u Pešti 1826. godine. Nastala je u okrilju književnog društva Matice srpske, osnovanog s ciljem da omogući izlaženje časopisa „Letopis Matice srpske”, pokrenutog 1824. za 1825. godinu, i knjiga na srpskom jeziku. Najstariji pomeni o bibliotečkoj djelatnosti javljaju se u zapisnicima Matice srpske iz 1830. godine.
Početni fond BMS činile su sveske „Letopisa Matice srpske”, prve knjige, koje je Matica srpska objavila i pokloni iz Rusije, dobijeni 1832. od Imperatorske ruske akademije nauka (24 naslova u 59 tomova) i od Atanasija Stojkovića, profesora Harkovskog univerziteta i stalnog člana te Akademije (pet njegovih knjiga na ruskom jeziku). Dar Imperatorske ruske akademije predstavlja prve knjige dospjele razmjenom u Biblioteku Matice srpske, a knjige Atanasija Stojkovića jesu prvi lični poklon koji je Biblioteka dobila.
Naziv Biblioteka Matice srpske prvi put se pominje u obraćanju Save Tekelije na sjednici Srpskog opštestva u Pešti, u hramu Svetog Đorđa, 31. avgusta 1836, u vrijeme dvogodišnje zabrane rada Matice srpske. Sjednica je održana povodom namjere Save Tekelije da osnuje zavod Tekelijanum za školovanje Srba u Pešti. On je tada izrazio želju da u zgradi koju bude kupio bude mjesta i za Maticu, ako joj se odobri rad, ali svakako za Biblioteku.
Matica srpska se uselila u Tekelijanum 1837, a 14/26. avgusta 1838. donijeta je odluka da se Biblioteka otvori za javnost. Tom odlukom „Opredljeno jest Biblioteku i to javnu MS imenujemu zavesti u koju će svaki najpače Slavjanin budi koga narečija i kolena sin bio svobodan pristup imati i knjige čitati moći”.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.