Категорије
Друштво

BIVŠE KORISNICE NAKNADA PO OSNOVU MATERINSTVA NEGODOVALE ZBOG MOGUĆNOSTI DA IM VLADA TRAŽI POVRAĆAJ NOVCA

Bezobrazluk je da Vlada razmišlja o tome da svoje neznanje naplati od majki, bivših korisnica naknada ostvarenih po osnovu rođenja troje i više djece i dosta je ponovnog otimanja od sirotinje, ocijenile su sagovornice „Dana”. One su kazale da ne bi bile iznenađene ako bi Vlada pokušala da traži povraćaj naknada koje su im isplaćene za mjesec i po.
„Dan” je juče objavio da bi Vlada Crne Gore mogla da od bivših i sadašnjih korisnica naknada traži povraćaj oko pet miliona eura, koje im je isplatila za naknade u periodu od 12. maja do 30. juna prošle godine. Majkama su u tom periodu isplaćene naknade po osnovu odredaba koje je u Zakonu o izvršenju odluke Ustavnog suda od 19. aprila 2017. godine predložila Vlada, a Skupština kasnije usvojila, ali je potom ocijenjeno da je taj član neustavan i da je isplata naknada trebalo da bude obustavljena 12. maja 2017., kada je objavljena odluka Ustavnog suda o ukidanju naknada, a ne 30. juna 2017. godine, kada je stupio na snagu vladin zakon.
Predstavnica Koordinacionog odbora majki Željka Savković kazala je za „Dan” da „vjerovatno nikada ne bi ni saznali koliko nam je Vlada vrijedna” da se nijesu desile majke.
– I dok očigledno u manjku posla, jer se ne bave pitanjima koja su od velikog interesa za Crnu Goru: naplata poreza, privođenje pravdi „velikih riba”, koje su državu dovele do propasti jer bi se morali samouhapsiti, oni opet o majkama korisnicama naknada sa troje i više djece. Da li je moguće da oni, kada su 22.051 majki koje su ostvarila doživotno stečeno pravo, uopšte raspravljaju o njima bez u kontekstu povratka istog svakoj majci. Smiješna je i sama pomisao da im pada na pamet da od majki kojima su isplaćivana sredstva za naknade traže povraćaj za taj mjesec i po – ocijenila je Savkovićeva za „Dan”.
Savkovićeva je dodala da će crnogorskim pravnicima ostaviti da se bave ovim članovima i da „kao i dosad samo iznose svoja mišljenja”.
– Pravo je za mene u Crnoj Gori umrlo onog momenta kada je intelektualna klasa dozvolila da nam se prvo smanji 17. januara prošle godine, a zatim oduzme doživotno stečeno pravo 30. juna prošle godine – dodala je ona.
Vladi je poručila da je na „tvrd orah natrčala”.
– Nijeste nas slomili, samo me je strah da ćete zube polomiti. Previše ste osilili. Ne zaboravite, Crna Gora je u dugovima zbog vas, ne zbog majki. U dugovima je zbog onih što su nam pokrali milione, a sad šetaju slobodno po susjednim državama. Vi ste greška koja će i kada bude kao gumicom izbrisana jedan dan, za sobom ostaviti trag prljavštine, trag nečovještva koji se ne može izbrisati i ničim oprati. Ostavite majke koje su rodile po troje i više djece. Vratite nam što ste neustavno oduzeli 17. januara prošle godine i neka vam ponovnog otimanja od ove sirotinje. Ako osjetimo da nam se smanjilo ovo čime ste pokušali da nam zamažete oči a nijeste uspjeli, jer naši protesti i dalje traju i trajaće dok svim majkama ne vratite njihovo 70 i 40 odsto doživotno, čekajte nas jer tad ćemo ponovo ostati ispred Skupštine. I odahnite malo, pa odmori su – poručila je ona.
Bivša korisnica naknade po osnovu rođenja troje i više djece Maja Jovović kazala je da vlast može da traži sve ono što su primale od 1. januara 2016. godine.
– Ako je vlast bila u stanju da jednom izglasa i prizna zakon, da on prođe sve procedure, da dobije potpis predsjednika, da žene dobiju doživotno pravo na naknadu, sada neka nam traže sve od 1. januara 2016. godine da vratimo svaku paru koju su nam dali od tada. Možemo i to od njih očekivati, s obzirom na to da su bili u stanju da nam odrede koliko je to doživotno. Odredili su da nam je „doživotno” godinu i po vrijeme življenja. Samim tim, oduzeli su nam pravo na zaposlenje, radna mjesta – naglasila je Jovovićeva za „Dan”.
Ona ističe da je žrtva tranzicije i veliki je broj takvih žena.A.O.

Riba smrdi od glave

Da će da tuži državu Jovovićeva je najavila još onda kada je dobila rješenje o smanjenju naknada „jer mi je po drugi put uzela koru hljeba iz ruku”.
– Riba ne smrdi od repa, već od glave, a mi, narod, najviše plaćamo njihovo neznanje jer sve ovo govori o njihovom neznanju ili, po mom mišljenju, bezobrazluku. Nama bi Vlada i predstavnici vlasti trebalo da budu primjeri, pokretači pozitivizma, ali, nažalost, to nije slučaj. Pokazali su to prodajući naše fabrike, našu zemlju, ostavljajući narod bez posla, smanjujući mogućnost našoj djeci da se ostvare u poslu, kao roditelji jer su ih doveli do prosjačkog štapa. Mogućnost da njihove greške plaćamo mi smatram bezobrazlukom i neznanjem – poručila je ona.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.