Категорије
Спорт

Jedan dio paraolimpijske reprezentacije Cg danas kreće na Evropsko prvenstvo

Predstojeće Evropsko prvenstvo u atletici za paraolimpijce u Berlinu (od 20. do 26. avgusta) će biti najmasovnije sportsko nadmetanje u 2018. godini, a ujedno i rekordno po broju učesnika kada su dosadašnji šampionati Starog kontinenta u pitanju. Najavljen je dolazak 700 takmičara iz 40 država. Shodno tome i Crna Gora će imati rekordan broj učesnika. Nakon što su na prošloj smotri najboljih paraolmpijaca Evrope u Grosetu, prije dvije godine, nastupili sa tri takmičari i osvojili isti broj medalja (prva odličja u istoriji), apetiti Paraolimpijskog komiteta Crne Gore su porasli. Boje „crvenih” u glavnom gradu Njemačke će braniti šest takmičara, koji će se nadmetati u 10 disciplina.
Marijana Goranović će nastupiti u bacanju kugle i diska F 41 (osobe niskog rasta), Radmilo Baranin će bacati kuglu i koplje iz stolice, Miloša Ranitovića očekuje skok u dalj T-12 (osobe sa smetnjama vida), dok će na velikim takmičenjima debitovati Maja Rajković u bacanju kugle i koplja iz stolice, Mirnes Ramović u bacanju kugle i diska F 11 (osobe bez vida) i Danilo Gojković u bacanju koplja iz stolice. Prvi čovjek POKCG Igor Tomić već 14 godina vodi brigu o atletskoj reprezentacija i smatra da ni jedna ekipa nije bila spremna kao ova. To potvrđuju i parametri sa testiranja odrađenih u prethodnih šest mjeseci. Problem može biti jedino što su crnogorski sportisti u sklopu priprema imali samo dvije provjere, dok takmičari iz ostalih država prije velikog takmičenja odrade i do šest Gran pri mitinga. Branioci medalja iz Italije, Goranovićeva i Baranin se nameću kao glavne uzdanice, ali Tomić očekuje da Berlin iznjedri i neka nova imena. Baraninu će problem predstavljati što je njegova kategorija u bacanju koplja 33 ušla u sklop kategorije 34, pa se odlučio na bacanje kugle. Bilo kako bilo, predsjednik Paraolimpijskog komiteta je na jučerašnjoj konferenciji za medije u hotelu „Podgorica” bio uvjeren da će se njegovi puleni iz Berlina vratiti uzdignuta čela.
Zbog činjenice da na Paraolimpijskim igrama u Tokiju neće biti discipline skok u vis, koji mu je zaštitini znak, Miloš Ranitović će se u prestonici Njemačke okušati u skoku u dalj. Na ovu disciplinu se preorjentisao prije pola godine i napravio nevjerovatan napredak.
– Skok u dalj je krenuo mnogo bolje nego što sam očekivao. Popravio sam lični rekord za 38 centimetara, pa se nadam da ću u Berlinu uspjeti da popravim rezultat kako bih imao dobar temelj za narednu godinu i kvalifikacije za Tokio. Na EP će konkurencija biti nikad jača. Borićemo se za medalju i da dokažemo da smo naporno radili – poručio je Ranitović.
Maja Rajković će u Berlinu debitovati na velikim takmičenjima.
Veća očekivanja imam u bacanju koplja. Konkurencija je žestoka, ujednačena. Moje je da pružim maksimum i pokušam da ostvarim što bolji rezultat – kazala je Rajkovićeva.
Trener Veljko Čegar je objasnio da je reprezentacija u Pljevljima imala mir, dobro vrijeme i idealne uslove za pripreme, a da je državno prvenstvo u istom gradu bilo dobra provjera pred Evropsko prvenstvo.
– Rezultati na poslednjem takmičenju nam daju za pravo da se nadamo da ćemo se, kao i iz Groseta, vratiti sa medaljom, makar jednom – rekao je Čegar sa kojim će jedan dio reprezentacije otputovati danas za Berlin, dok će ostatak u glavni grad Njemačke krenuti 19. avgusta, na dan otvaranja Evropskog prvenstva.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.