Категорије
Култура

Završen Sarajevo film festival, proglašeni pobjednici

Hrvatski film reditelja Nebojše Slijepčevića „Srbenka” proglašen je za najbolji dokumentarni film 24. Sarajevo Film Festivala (SFF), dok je Leon Lučev ponio titulu najboljeg glumca za ulogu koju je ostvario u filmu iz Srbije „Teret” u režiji Ognjena Glavonića.
Žiri kojem je predsjedavala Leena Pasanen, direktorka festivala dokumentranog filma iz Lajpciga, ocijenio je da je Slijepčevićev film zaslužio nagradu zbog svog intrigantnog suočavanja s teškim pitanjima iz prošlosti, prenosi regionalna televizija N1.
Film „Teret” u kojemu je glumio Leon Lučev koji je nagrađen „Srcem Sarajeva” za najboljeg glumca otvara pitanje sučavanja s ratnim zločinima i njihovim posledicama.
-Ovo je bio najteži film i najteža tema kojom sam se bavio. Radilo se o odgovornosti prema ljudima, kazao je Lučev iskazujući pri tom posebnu zahvalnost reditelju Ognjenu Glavoniću.
Predsjednik žirija koji je odlučivao o najboljem igranom filmu, iranski reditelj i dvostruki dobitnik Oskara Ašhar Farhadi, objavio je kako je za najbolji film proglašeno bugarsko ostvarenje „Aga” reditelj Milka Lazarova, koji govori o ljubavi dvoje ljudi koji žive u dalekim i nepreglednim ledenim pustinjama, a pri tom gaje istinsku toplinu i ljudskost u međusobnim odnosima.
Za najbolju glumicu sarajevskog festivala proglašena je Mađarica Sofija Žamozi za ulogu u filmu „Jedan dan” i u kojem glumi 40-godišnjakinju izgubljenu među brojnim porodičnim obvezama.
Za najboljeg reditelja proglašena je Jona Uričaru za rumunski film „Limunada”.
U kategoriji kratkog filma žiri je za najbolje ostvarenje proglasio film „Dah”, debitantsko rediteljsko ostvarenje sarajevskog glumca Ermina Brave.
Na ovogodišnjem festivalu, publika je vidjela rekordnih 266 filmova iz 54 države, a procjena organizatora je kako je sve te filmove vidjelo oko 100.000 gledalaca.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.