Категорије
Актуелно

Lider SNP Joković poručio; Međusobnim povjerenjem šaljemo DPS u prošlost

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je saradnja svih opozicionih subjekata u Crnoj Gori moguća i da je model za to međusobno povjerenje i iskrena želja da se Demokratska partija socijalista (DPS) pošalje u prošlost.
On je ocijenio da problemi i nesloga u opoziciji proizilaze iz ideoloških razlika, nedostatka komunikacije i nepovjerenja među opozicionim partijama, kao i iz različitog viđenja pojedinih spoljnopolitičkih i unutrašnjih pitanja vezanih za Crnu Goru.
– Problem je i što su neke partije nastale iz već postojećih partija, pa je tu često dolazilo do preuzimanja biračkog tijela. Takođe, problem je i samodovoljnost pojedinih političkih subjekata i želja za liderstvom u opoziciji – kazao je Joković za agenciju Mina.
Kako je istakao, nesuglasice pojačava i to što su uvijek na dnevnom redu politička i ideološka pitanja, a ne demokratija, ekonomija, nezaposlenost, korupcija i slično.
– Potpuno sam ubijeđen da postoji mogućnost za saradnju svih opozicionih subjekata, jer se ne mogu pomiriti s tim da budemo doživotna opozicija. To samo znači da svaka partija ima po nekoliko poslanika i tu i tamo nešto na lokalnom nivou, i ništa više – kazao je Joković.
On je dodao da opozicija mora imati ozbiljnu odgovornost prema svima koji je godinama podržavaju i koji trpe veliku nepravdu samo zato sto su odvažni, hrabri i slobodnomisleći ljudi i imaju petlju da se javno deklarišu kao opozicionari.
– Ono oko čega se opozicija ne spori jeste da želimo demokratsku, prosperitetnu, pravnu, ekonomski naprednu državu, državu jakih institucija, a ne pojedinaca, očišćenu od korupcije, kriminala i nepotizma, a takođe smo saglasni da Crna Gora treba što prije da uđe u Evropsku uniju – naveo je Joković.
To, kako smatra, moraju biti teme oko kojih se opozicija može okupiti i preuzeti odgovornost za vođenje države.
– Uopšte nije bitno ko bi inicirao tu saradnju, jer taj ko bi to pokrenuo nema pravo da to svojata ili da iz toga izvlači jeftine političke poene, već bi to bio uspjeh svih nas za dobrobit svakog građanina Crne Gore. SNP koristi svaki medijski nastup da pozove na ozbiljnost sve aktere političkog života u Crnoj Gori. Smatramo da je krajnje vrijeme da se svi uozbiljimo i ponudimo model za izlazak iz ovakve ekonomske i političke krize – kazao je Joković.
Istakao je da su u SNP-u uvijek spremni da budu medijatori i gravitaciono tijelo među čitavom opozicijom.
– Nadamo se da će naši apeli dovesti do toga da svi sjednemo za sto i dogovorimo se o daljim koracima. Model je međusobno povjerenje i iskrena želja da DPS pošaljemo u prošlost – rekao je Joković.
Kad je u pitanju izborno zakonodavstvo i najavljeno formiranje radne grupe, čelnik SNP-a je ocijenio da bi bilo bolje da su u opoziciji prvo postigli međusobni dogovor, pa tek onda takav usaglašeni dokument ponudili vladajućoj strukturi i međunarodnoj zajednici.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.