Категорије
Спорт

Karate savez tužio Ministarstvo sporta: Najuspješniji smo, ali novac nam za to ne pripada

Predsjednik Karate saveza je naglasio da je taj sport najuspješniji ali da zbog birokratskih metoda se to ne odražava prilikom raspodjele državnog novca

Predsjednik Karate saveza, Vladimir Joković kazao je da su se crnogorski takmičari uvijek iz Španije vraćali sa medaljama i da očekuje da se ta tradicija nastavi i na Svjetskom prvenstvu u Madridu.

On je naglasio da je realno očekivati da Marina Raković i Mario Hodžić mogu stići do medalje, kao i da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da Dragana Konjević, Jelena Maksimović ili Nenad Dulović, kao i ženski tim u borbama i muški kata tim, osvoje neku od medalja.

Joković je kazao da rezultate crnogorskih karatista na međunarodnoj sceni ne prate izdvajanja i ulaganja u taj sport. On je podsjetio da je Karate savez raspodjelom od Ministarstva sporta dobio 90.000, s tim što je 10.000 EUR opredijeljeno za stipendije takmičarima.

“Tih 80m hiljada je jako malo za ovako uspješan sport i za naš kalendar takmičenja. Iskoristio bih priliku da postavim pitanje Ministarstvu sporta po kom pravilniku i kojim kriterijumima su se vodili kada su raspodjeljivali novac i kako to da pojedini savezi koji nikada nisu osvojili nijednu medalju na evropskom i svjetskom prvenstvu i olimpijskim igrama dobijaju mnogo veća sredstva od nas koji smo najviše medalja donijeli Crnoj Gori”, rekao je Joković.

Prema njegovim riječima, čudno je da kadetska košarkaška reprezentacija koja je postala šampion evrope u košarci, dobije nagradu od Ministarstva sporta, a karatista Bojan Bošković koji je u istoj uzrasnoj kategoriji postao šampion svijeta i pored obećanja ministra, nije dobio ni centa.

“S ponosom naglašavam da je Bojan Bošković i pored očigledne nepravde, jedini iz Crne Gore izborio učešće na Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Airesu. Ako bi se ovaj trend nastavio, siguran sam da ni karate neće moći da ostvareuje rezultate koje je do sada postizao”, rekao je Joković.

On je naglasio da je Ministarstvo sporta 2017. godine potpuno neopravdano i neosnovano Savez uskratilo za 40.000 eura predviđenih sredstava.

“Navodno smo nenamjenski potrošili dio prve tranše od 40.000, iako smo im predali svu potrebnu dokumentaciju koja potvrđuje da smo u tom periodu za čisto sportske aktivnosti potrošili 53,9 hiljada. Oni su imali primjedbu na blokadu računa Karate saveza od 7,8 hiljada, što je bio naš dug prema hotelu u kojem su održavane pripreme za značajna međunarodna takmičenja. Kako Karate savez te godine nije imao sredstava da to plati, dug je prenesen na sljedeću godinu”, kazao je Joković.

Navodi se da je Ministarstvo sporta imalo primjedbu i što je bivšem sekretaru koji je otišao u penziju isplaćena zakonski zagarantovana otpremnina.

“I to je bilo Ministarstvu sporta malo što su nam uskratili ta sredstva, pa su podnijeli tužbu da im vratimo i ovu prvu tranšu koju su za nas opredijelili, ne uzimajući u obzir da je svaki cent potpuno namjenski utrošen. Ovo je bio šok za sve ljude u karateu kao i za sve sportiste u Crnoj Gori, pa smo i mi uzvratili tužbom da nam uplate i drugi dio sredstava koji nam je opredijeljen i koji nam je nepravedno uskraćen. Kako su činjenice u potpunosti na našoj strani, ubijeđeni smo da ćemo ovaj spor dobiti”, rekao je Joković.

On je naglasio da da su ta dugovanja nastala u periodu kada nije bio predsjednik Karate saveza.

Joković nije želio da komentariše da li je insistiranje na tome da političari ne mogu biti aktivno uključeni u sportske klubove i asocijacije pogrešan potez, navodeći da je on prvo izabran za predsjednika Karate saveza Crne Gore, a potom za lidera političke partije.

“Ujedno sam i vrhunski sportista i kako se ovo pitanje odnosi i na mene, ne bih ga htio posebno komentarisati, već će vrijeme pokazati da li je to dobro zakonsko rješenje. Radovaću se ako u našem sportu bude više materijalnih sredstava i ako rezultati naših sportista budu veći nego do sada”, rekao je Joković.

On je kazao da je kalendar takmičenja crnogorskih karatista izuzetno bogat i sigurno da Savez od svojih sredstava neće moći da učestvuje na svakom.

“Najvažnije takmičenje je svakako Svjetsko prvenstvo u Madridu koje će se biti održano od 6. do 11. novembra i Karate savez će snositi troškove svih takmičara i službenih lica. Što se tiče Premijer liga na kojima se skupljaju bodovi za učešće na Olimpijskim igrama i Olimpijskih igara mladih u Argentini, nećemo biti u mogućnosti da sve to finansijski podržimo”, kazao je Joković.

On je naglasio da je Savezu veliki finansijski problem da organizuje i pripreme i sve ono što je neophodno da bi crnogorski takmičari bili u potpunosti spremni za nastupe na takvom nivou.

Trofejni crnogorski karatista kazao je da iskreno žali za medaljom sa Evropskog prvenstva u Novom Sadu, navodeći da takmičari, njihovi selektori i Savez uložili ogromne napore da do toga dođe.

“Naravno u sportu često bude tako, ali moram istaći da je ovdje evidentan kvalitet, što se pokazalo na prethodnim evropskim prvenstvima sa kojih smo se redovno vraćali sa medaljama”, rekao je Joković.

On je naglasio da je potpuno zadovoljan sa svim što je postigao otkako je na čelu Karate saveza.

“Naša reprezentacija ima adekvatnu opremu, sa zahvalnošću mogu reći da smo od Ministarstva sporta pri organizaciji Balkanskog prvenstva, dobili sredstva da kupimo sve potrebno za održavanje takmičenja, a koju smo do sada morali iznajmljivati. Prvi put će Karate savez završiće godinu bez ikakvih dugova, jedino za čim žalim je to što neko od naših takmičara nije osvojio medalju na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu”, kazao je Joković.

Izvor: Vijesti.me

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.