Категорије
Култура

Hronika književnog festivala „Ćirilicom”

Austrougarska je kao tadašnja svjetska imperija nastupala sa ideologijom da je svim narodima bolje u toj carevini, jer će im ona omogućiti napredak, nego da žive sami, da će svima donijeti kulturu, civilizaciju i napredak. Taj politički program je u načelu o ostvarivan. Imate u Boki i danas, građevine iz doba Austrougarske, kazao je na predavanju u okviru književnog festival „Ćirilicom”, na trgu između crkava u Starom budvanskom gradu, prof. dr Stojan Đorđić, govoreći na temu „Zabrana ćirilice u doba Austrougarske okupacije i srpska književnost”.
U sklopu te ideologije i politike, kazao je on, Austrougarska je dozvoljavala svim narodima kulturnu autonomiju, pa i Srbima, pa i srpsko pismo ćirilicu.
– Ali, kada je počeo rat 1914. godine, kada je Austrougarska okupirala Srbiju, onda je zabranila ćirilicu i u Srbiji i u Austrougarskoj, kazao je profesor Đorđić. Ako pitate zašto, kazao je on, jer ćirilica nije puška, već pismo, civilizacija kultura, onda nema racionalnog objašnjenja.
-Ipak, onaj koji hoće da bude „broj 1”, i kada krene da dođe do tog cilja, a neko mu stane na put, onda on odstupa i od svog načela i u ovom slučaju, zabranjuje ćirilicu i ukida mogućnost Srbima, da pišu svojim pismom. To se čini iz iracionalnih razloga, kako bi opčinio i onemogućio svog protivnika, koji mu je stao na put, kako je kazao, iz kritičarsko književnog tumačenja tog fenomena, prof. dr Stojan Đorđić. Profesor je književni kritičar, istoričar i teoretičar književnosti i univerzitetski profesor. Na Trgu između crkava, u četvrtak, 30. avgusta u okviru Festivala književnosti „Ćirilicom” biće predstavljeni Azbučni romani Mira Vuksanovića, a uvodnu riječ će imati pjesnik Radomir Uljarević. Program počinje u 21 sat. U slučaju kiše program će se realizovati u Modernoj galeriji.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.