Категорије
Друштво

Besplatni udžbenici značajna pomoć roditeljima

Opština Berane obezbijedila je nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine i na taj način pokazala da  je ulaganje u obrazovanje jedan od prioriteta lokalne samouprave, kazao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić uručujući knjige prvacima u O.Š. „Vukašin Radunović“.

“Mi već pet godina odajemo besplatne udžbenike, stvorili smo već neki kontinuitet. Budžetom obezbjeđujemo sredstva za nabavku udžbenika,smatramo da je to odgovaran odnos prema onima koji su za nas najznačajniji to su djeca. Očekujem da će broj  djece koja idu u školu uvećavati, jer je to jedini pravi uspjeh za ovaj grad. Ove godine je upisano preko 300 učenika, taj broj se svake godine uvećava. Nadamo se da ćemo kroz socijalni program za majke sa troje i više djece obezbijediti značajna sredstva da pomognemo ljude u seoskom području. Na taj način nastojimo da popravimo natalitet i da ohrabrimo ljude da ostanu na selu”  dodao je Šćekić.

Direktor Osnovne škole “Vukašin Radunović” Milutin Golubović rekao je da je ulaganje u djecu i njihovo obrazovanje prava investicija koja se višestruko isplati.

“Ulaganje u djecu je prava investicija, ne može biti promašeno jer će se dobro vratiti. Vidjeli smo da je ove godine upisano dosta djece, moja želja je da ih bude još više. Zahvaljujem se predsjedniku opštine Dragoslavu Šćekiću na donaciji udžbenika, ali i Ministartvu zdravlja i socijalnog staranja koji obezbjeđuju udžbenike za djecu iz porodica korisnika materijalnog obezbjeđenje” dodao je Golubović.

Polazak u školu podjednako je važan i djeci i njihovim roditeljima. Obezbjeđivanjem besplatnih udžbenika opština Berane značajno je pomogla roditeljima, naročito onima koji imaju više djece koja idu u osnovnu školu, smatra Milica Čantrić majka đaka prvaka.

“Pored toga što su djeca danas uzbuđena, uzbuđenje je veliko i kod nas njihovih roditelja. Moj sin Miloje polazi u prvi razred, to je veliki uspjeh. Zahvalila bih se opštini jer su nam obezbijedili besplatne udžbenike, smatram da je to veliki korak i pomoć roditeljima. Ima roditelja koji imaju više djece, teško je opremiti i poslati ih u školu, zato je ova pomoć jako važna. Zahvalila bih se i direktoru škole i učiteljicama na ovakvom prijemu”, kazala je ona.

Uzbuđeni mališani, srećni zbog polaska u školu, stidljivo su govorili o svojim očekivanjima i obavezama koje im škola donosi, neki su ozbiljno shvatili školu, dok druge ipak raduje druženje sa drugarima.

“Danas polazim u školu, dosta je drugara koje već znam. Očekujem svašta nešto. Najviše da učim, ali mislim da će biti zabavno” kazala je petogodišnja Kalina Božović.

” Danas sam došao u školu, jer sam upisao prvi razred. Ima puno drugara, sigurno ćemo se puno družiti” kazao je Petar Jašović.

O.Š. Vukašin Radunović, ove godine, upisalo je oko 70-ak prvaka koji će nastavu pohađati u matičnoj i područnim odjeljenjima škole na Buču, Vinickoj i Lušcu.

Izvor: Radioberane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.