Категорије
Спорт

Joković: Varate se ako mislite da sam zabrinut za sudbinu svojih ličnih interesa

Predsjednik Karate saveza Crne Gore, Vladimir Joković uputio je odgovor Ministarstvu sporta Crne Gore na nedavno reagovanje koje su uputili na Jokovićev intervju za agenciju Mina.

Nažalost, mogu samo da konstatujem da sam u potpunosti iznenađen ovakvom reakcijomna iskrene i činjenično utemeljene odgovore agenciji MINA,od strane Ministarstva sporta, a čije saopštenje niko nije potpisao. U samom tekstu sam primijetio nedostatak nivoa komunikacije koji bi trebalo da ima jedna takva institucija a koja nijednim argumentom nije demantovala moje činjenice.

U nedostatku toga, više su se bavili ličnošću predsjednika Karate saveza, izmišljajući navodno moje lične razloge za brigu o karateu. Ovaj odgovor smatram ličnim, a pritom neistinitim i zasnovanim na nečijim pretpostavkama. Pošto se ovdje iznose neki djelovi razgovora između karate delegacije i gospodina Janovića, a kojem niko drugi iz Ministarstva sporta nije prisustvovao, siguran sam da iza svega ovoga stoji sam ministar. Neću odgovoriti u njegovom stilu , neću se baviti ničijom ličnošću,čuvaću svoj ugled kao i ugled Karate saveza kojeg predstavljam. I

z priloženog saopštenja se jasno vidi da gospodin ministar nije odgovorio na moje pitanje kojim kriterijumima i kojim pravilnikom se vodio kada je rapoređivao sredstva nacionalnim savezima. Pošto sam ostao uskraćen odgovorima od strane Ministrastva sporta na moja pitanja, ja ću njih ispoštovati te odgovoriti na svaku njihovu navodnu “činjenicu“ o Karate savezu i o meni lično.

– Tačno je da je 2016.godine Karate savez dobio 30.000,00€ od Uprave za mlade i sport, ali je takođe tačno, što Ministarstvo sporta izbjegava da kaže, da je ista Uprava plaćala troškove reprezentacije za učešće na određenim šampionatima, da je pomagala i druge aktivnosti Karate saveza i da je taj ukupni iznos bio značajno veći. Bilo je godina kada je Uprava dodjeljivala Karate savezu i 120.000,00€ što je za 50% više od iznosa koje je Ministarstvo opredijelilo u poslednje dvije godine. Kada smo već kod agende, mi smo za normalno, osnovno funkcionisanje Karate saveza tražili 251.000,00€ a dobili smo manje od 30%. – Nagrade koje su primili naši karatisti u iznosu od 50.000,00€, nijeste vi opredijelili, nego ste isplatili ono što im je po zakonu svakako pripadalo. Ovo samo dokazuje da i u nemogućim uslovima, naši karatisti postižu izvanredne rezultate za Crnu Goru.

Naravno da ne možete isplaćivati premije onima koji ne postižu rezultate. – Za 25.000,00€ koje ste dali Karate savezu za organizaciju Balkanskog prvenstva, izrazio sam zahvalnost u ime KSCG više puta kao i u pomenutom intervjuu agenciji MINA ,a koju ste vi, iz samo vama poznatog razloga, prećutali. Želim samo da vam naglasim da ću kao i do sada prema zaslugama i kritikovati i hvaliti. – Kada pominjete naše mlade takmičare koji nijesu dobili premiju a Karate savez krivite što nijesu dobili stipendije, moram da kažem da ste Vi, gospodine Janoviću na prijemu kazali, da je budžet za premije za 2017.godinu potrošen i da ćete to isplatiti u 2018. god.

Učinite to gospodine ministre, jer to naša, po svemu uzorna djeca očekuju i drže Vas za riječ. Pozivate se na početak primjene nove uredbe, a nijednom je nijeste pomenuli kad smo bili na sastanku. Još jednom napominjem da su ovu premiju dobili naši mladi košarkaši koji su bili vice prvaci Evrope u istoj uzrasnoj kategoriji, a naši karatisti na čelu sa Bojanom Boškovićem, šampionom svijeta u toj istoj uzrasnoj kategoriji, ostali su uskraćeni i pored obećanja a rezultate su ostvarili u razmaku od 40 dana. Kada pominjete stipendije, moramo saopštiti da je Upravni odbor, na prijedlog selektora, odredio šest takmičara koji primaju stipendije od sredstava koje je ministarstvo opredijelilo i da su im isplaćene do kraja ove godine. – Za uskraćena sredstva od 40.000,00€ i navodno nenamjensko korišćenje, dobro znate da sam došao na čelo saveza i poslije ovih zaduženja i da ste na sastanku uz prisustvo direktora reprezentacije Dragoljuba Fatića i tadašnjeg selektora Slavenka Bajića, doslovice izjavili kada biste mogli da vratite vrijeme , da nam ta sredstva ne biste uskratili i da ćete kao kompenzaciju za ovo, iznos značajno povećati za sledeću godinu.

Ne da nijeste povećali iznos, nego ste nas nakon skoro godinu dana tužili da vratimo i prvu tranšu u iznosu od 40.000,00€, a Džudo savez za isti navodni prekršaj nijeste tužili. Ako mislite da je neko zloupotrebljavao sredstva Karate saveza, molimo Vas da pošaljete sve državne inspekcije da to ustanove. Potpuno je nelogično uskraćivati i tražiti povraćaj opredijeljenih sredstava jer to uzimate od naših sportista koji ni krivi ni dužni neće moći ostvarivati željene rezultate. Bilo bi pravedno kazniti onoga koji je taj novac nenamjenski trošio, ja Vam za sve stojim na raspolaganju, ali će konačnu odluku o svemu ovome donijeti Sud. – Ne znam na osnovu kojih činjenica tvrdite da ne poznajem kako treba trošiti novac poreskih obveznika, mada ste možda i u pravu, jer nikad tim novcem nijesam raspolagao nego sam do sada svojim radom, budžetu Crne Gore uplatio i više nego što vi možete zamisliti, i između ostalih Vi od tih sredstava primate platu.

Pitao bih Vas da li ste vi i koliko novca uplatili budžetu Crne Gore. – U potpunoj ste zabludi kad mislite da sam zabrinut za sudbinu svojih ličnih interesa, pa Vam između ostalog moram naglasiti da sam nakon završetka karijere, dvadeset godina bio van svih funkcija u karateu odbijajući iste do trenutka kada sam shvatio da materijalno mogu pomoći napretku sporta moje mladosti. Valjda i to što sam jednoglasno izabran da budem na čelu Karate saveza Crne Gore, govori o meni i mom odnosu prema tom sportu. – Ono što je definitivno iz ovog Vašeg saopštenja unizilo moje mišljenje o Vama kao sportisti I čovjeku je izjava da ste bili opterećeni mojim navodnim molbama da se ne ograničava učešće političara u upravljanju sportskim organizacijama i to zarad svoje lične pozicije.

Tačno je da sam jednom prilikom rekao i ostajem pri toj izjavi i sad, da nije dobro nekadašnjim značajnim sportistima uskraćivati pravo učešća u upravljanju sportskim organizacijama posebno ako mogu značajno doprinijeti razvoju sporta u Crnoj Gori jer iskreno mislim, a za sebe znam, da smo mi prvo sportisti pa tek onda političari. – Pošto pominjete moju doživotnu naknadu, dobio sam je na zakonit način kao i svi sportisti što su je dobili, vi je slobodno preispitajte i donesite odluku kakva mislite da je ispravna.Molim Vas da mi odgovorite da li je konflikt interesa kada Vi pomjerate granicu primanja doživotne naknade na 35 godina, gdje Vi automatski postajete uživalac tog prava a gospodine Janoviću zamolio bih Vas takođe da usvojite samo jedan moj prijedlog a to je da doživotnu naknadu ukinete samo meni i Vama a ostale sportiste toga poštedite.

Izvor: portalanalitika.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.