Категорије
Култура

Počeo 12. Hercegnovski strip festival

Hercegnovski strip festival, koji već godinama okuplja stvaraoce devete umjetnosti manifestacija je značajna ne samo za kulturu Herceg Novog, već i Crne Gore, pa čak i šire, za kulturu regiona. To je potvrđeno i preksinoć na svečanom otvaranju 12. druženja ljubitelja i stvaralaca stripa, koje je okupilo elitu strip majstora, koju su na otvorenoj sceni na Belavisti pozdravljeni brojni Novljani i njihovi gosti.
Poslije uvodnog slova Jovana Subotića, koji je rekao da „ovaj festival pruža jedinstvenu priliku da se vidi i sagleda značaj stripa i njegovo mjesto u velikoj lepezi ostalog kulturnog stvaralašta”, nadahnuto se prisutnima obratio italijanski ambasador u Crnoj Gori Luka Zelioli. On se na početku zahvalio predsjedniku opštine Stevanu Katiću za gostoprimstvo, a zatim pohvalio entuzijazam i vrednoću trojice ljudi – Ćurčina, Subotića i Mandića, koji su omogućili da druženje strip umjetnika prevazilazi sva očekivanja ljubitelja stripa, rekao je ambasador otkrivajući da on posebno voli likTeksa Vilera.
– HSF je osobena i jedinstvena manifestacija u panorami događaja koji se organizuju u Crnoj Gori, a takođe je bitna i činjenica što je festival tokom godina porastao i postepeno postao jedan od najintersantnijih i najživahnijih međunarodnih događaja u svijetu stripova. Strip je muza i inspiracija bez komplikacija, i iako živimo u eri elektronike to je djelo koje se željno prelista, kako bismo popravili tok priče, a koje je daleko od toga da bude isključivo zabava, već je to i privlačno narativno djelo, koje, s obzirom na frenetična vremena nudi potencijalne oaze razmišljanja – rekao je Zelioli, ispred Ambasade koja je pomogla održavanje HSF-a.
Čast da otvori 12. HSF pripala je Aleksandru Bogdanoviću, ministru kulture. Ističući činjenicu da festival traje 12 godina, on je dodao da se HSF uzdigao među tri najznačajnije manifestacije ovog tipa u regionu, a takav napredak se mogao postići prije svega visokim nivoom etuzijazma organizatora, ali i zahvaljujući kulturnom ambijentu Herceg Novog, grada osobene likovne tradicije, ali i grada u kojem je zahvaljujući raznovrsnim kulturnim slojevima, uvijek vladao duh otvorenosti prema novom i različitom.
– Ova manifestacija je svojim programima i komunikativnošću dala jednu novu dimenziju tom duhu koji će hercegnovskoj i crnogorskoj kulturi donijeti neka nova iskustva na polju savremenih kulturnih kretanja. Upravo zato HSF za Crnu Goru predstavlja punkt koji će nas upoznavati sa najznačajnim tokovima regionalnog i svjetskog strip stvaralaštva, ali i omogućiti kritično-teorijsku problematizaciju fenomena stripa i njegovih odraza na savremenu kulturu. Posebno je bitno što je značajan prostor festivala dat i onom kreativno-esnafskom segmentu, kroz forme radionica i uvid u sam proces stvaranja stripa. Očekujemo da će se na ovoj manifestaciiji sve više razvijati diskusije na one već prisutne teme u teoriji i estetici, zahvaljujući kojima se strip odavno izdigao iznad pripisivanog mu zabavljačkog karaktera, jer najznačajniji dio strip umjetnosti već je duže vrijeme prostor na kom se na jedan specifičan način odvija interakcija između savremenih fenomena i mitsko-arhetipskog postamenta. Znamo da se u tom dijalogu vrši svojevrsno simboličko reintrerpetiranje, što jesu neka od bitnijih polemičkih čvorišta današnje kulture – rekao je Bogdanović.
Na kraju prve večeri publika sa gostima festivala mogla je pogledati tri izložbe koje su istovremeno otvorene. U galeriji „Josip Bepo Benković” postavljene su na dva sprata izložbe „Živio Kavandoli-Hod po beskonačnoj liniji” koja obuhvata radove više od 100 svjetskih poznatih autora posvećenih animiranom serijalu „La Linea” i postavka radova 12 specijalnih gostiju HSF iz Italije, Španije, Srbije i Hrvatske, dok u galeriji „Sju Rajder” postavku čini izbor od 20-tak stripova italijanskih strip majstora pod nazivom „Dvadeset lakih komada”.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.