Категорије
Друштво

Сјећање на страдалнике у логору Мамула: Грађани више општина одали почаст

Посјетом острву Ластавица и свечаним полагањем цвијећа и вијенаца у утврђењу Мамула у Херцег Новом, обиљежено је 75 година од расформирања затвора који је у овој тврђави био успостављен у Другом свјетском рату, саопштила је испред ОХМ Мамула Драгана Бећировић.

Цвијеће су положили представници борачких и других организација Херцег Новог и других општина и представници компаније ОХМ Мамула Црна Гора.

Сусрет је организовало Удружење бораца НОР-а Херцег Новог и Мјесна заједница Луштица, а присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник београдске општине Сопот, представници борачких и других организација и грађани Котора, Тивта, Будве, Подгорице, Цетиња, Берана, Требиња, те ученици херцегновских школа.

У име компаније ОХМ Мамула Црна Гора, која је инвеститор трансформације тврђаве у туристички комплекс, учеснике скупа је на Мамули дочекала ПР савјетница Драгана Бећировић.

У колони је каменом стазом у централну кулу у тврђави стигло око 300 учесника скупа, који су имали прилику да погледају и фотографије изгледа тврђаве, након њене реконструкције.

Предсједник Општине Катић истакао је задовољство што су се и ове године грађани окупили на Мамули, иако је она званично зона у којој се изводе припремни радови на изградњи туристичког комплекса.

„Данашњи дан улива ми вјеру да је инвеститор који је дугорочно закупио острво Ластавица са тврђавом Мамула свјестан историјског значаја овог мјеста и важности коју оно има за грађане Херцег Новог, као и поштовања које мора бити указано свим представницима борачких организација и породицама односно потомцима свих који су били овдје заточени“, рекао је Катић.

Предсједник Мјесне заједнице Луштица Јован Мориц рекао је да посјета Мамули сваке године привлачи све већи број грађана.

„Такође, све је већи број туриста које привлачи љепота Мамула и организација овог догађаја. Са новим временом и Мамула добија нове улоге. При томе, наша је дужност да овај датум обиљежавамо и преносимо сјећање на јуначку историју наших народа“, рекао је Мориц.

Предсједник борачке организације из Подгорице, Радојица Радојевић захвалио се домаћину на гостопримству истичући да се овим скупом обиљежава сјећање слободарских предака, те да родољубиво становништво Херцег Новог и Црне Горе треба да буду поносни на антифашистичку прошлост.

Планом рестаурације и конзервацијом острво и тврђава ће бити трансформисани у хотел&спа високе класе са 33 собе, меморијалном галеријом на простору од 96 метара квадратних, четири угоститељска објекта, клубом за водене спортове на немоторни погон. Приступ острву и тврђави ће остати слободан.

Из поштовања према сјећањима на историју ове тврђаве, компанија ОХМ Мамула Црна Гора обуставила је током скупа припремне за предстојећу реконструкцију тврђаве у хотелски комплекс у оквиру којег ће бити формирана и историјско-меморијална галерија.

Са Удружењем бораца НОР-а Херцег Новог представници компаније већ четири године обиљежавају дан сјећања на антифашистичку историју тврђаве, учествујући у организацији догађаја.

Реконструкција тврђаве Мамула и острва планира се кроз Главни пројекат који се тренутно израђује у складу са претходно издатим конзерваторским и урбанистичко-техничким условима и највишим међународним стандардима заштите животне средине, уз максимално очување оригиналне физиономије предјела и свих затечених елемената утврђеног комплекса.

Izvor: IN4S

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.