Категорије
Актуелно

Владимир Јоковић оцијенио да реформе изборног законодавства морају озбиљно да се схвате

Челник Социјалистичке народне партије (СНП) Владимир Јоковић казао је да реформе изборног законодавства морају озбиљно да се схвате и да опозиција мора јединствено да стане иза једног предлога, који мора да прихвати и Демократска партија социјалиста (ДПС).
– Апсолутно нисмо задовољни са законском регулативом, која се мора унаприједити како би у следеће изборе ушли са бољим изборним законодавством. Али само изборно законодавство није проблем колико је то и поштовање истог од стране владајуће партије и тог нефер односа на изборима – рекао је Јоковић.
Истакао је да све и да имамо најбоље усвојене законе, није сигуран да ће то владајућа структура поштовати.
– Мишљења сам да је прво требало у комплетној опозицији договорити услове везано за измјену изборног законодавства и са таквим договором заједнички наступити према владајућој структури. То је био бољи начин, него овако како су то учинили Демократе и ГП УРА. Међутим, то више сада није спорно. Ако се ради о добрим законским рјешењима, поздрављам сваку иницијативу – казао је Јоковић.
Истакао је да ће, уколико то буде прихватљиво за опозицију и наравно за власт, СНП подржати рјешења и јединствен став.
– Подржавамо сваки договор који је плод унапређења изборног процеса, и то је корак напријед. Наравно, уз то да владајућа странка испоштује тражене захтјеве, како све то не би било само слово на папиру, јер знамо како су раније пролазили актери афере „Снимак” и да су сви унапређивани након тога што се десило – рекао је Јоковић.
Предсједник Скупштине Црне Горе Иван Брајовић сазвао је прије неколико дана колегијум предсједника о унапређењу изборног законодавства. Колегијум ће бити одржан у понедјељак, 17. септембра.
Јоковић је истакао да СНП нема формиран клуб посланика, тако да неће моћи да присуствују колегијуму.
– И поред тога став наше парије је да треба да узмемо учешће у најављеним измјенама изборног законодавства, и учинимо све што је у нашој моћи да се у Црној Гори поправи изборни амбијент – казао је Јоковић.
На најављеном састанку колегијума предсједника Скупштине Црне Горе биће разматрано изналажење најбољег модела и начина рада посланика, са циљем обезбјеђивања предуслова за наставак унапређења изборног законодавства.
– Основне смјернице у остварењу тог циља биће препоруке из извјештаја ОДИХР-а након одржавања предсједничких избора, као и сагледавање предлога политичких актера и релевантних невладиних организација – саопштено је прије неколико дана из Скупштине Црне Горе.
Колегијуму предсједника присуствоваће потпредсједници Скупштине и шефови клубова посланика.
– Разговараће се и о форми у којој ће се одвијати дијалог, уз поштовање и јачање институционалног оквира. Предсједник Скупштине очекује да ће у наредном периоду бити одржан континуитет унапређивања законских рјешења између два изборна циклуса, као што је био случај са резултатима радне групе уочи предсједничких и локалних избора одржаних прољетос. Предсједник Брајовић, руководећи се високим етичким стандардима у вођењу парламентарног дијалога, такође очекује постизање консензуса са циљем јачања демократије и стварања бољег и свима прихватљивог изборног амбијента – писало је у ранијем саопштењу представника парламента.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.