Категорије
Култура

„Galaktička Crvenkapica“ najbolja na FIAT-u

Ove godine dodijeljena je i Specijalna nagrada za autentični muzičko scenski izraz, a pripala je predstavi “Dobar zvuk u naletima” u režiji Zoltana Balazsa i produkciji Maladype teatra iz Budimpešte (Mađarska)

Nagradu za najbolju predstavu Festivala internacionalnog alternativnog teatra – FIAT 2018, dodijeljena je predstavi “Galaktička Crvenkapica” u produkciji i režiji “Insectotropics” iz Barselone (Španija), koja je i otvorila FIAT i postavila visoka očekivanja publici. Žiri je sve odluke donio jednoglasno, njime je predsjedavala glumica, koreografkinja i balerina Sonja Vukićević ,a članovi su bili i reditelj iz Makedonije Andrej Cvetanovski i crnogorska glumica Žana Gardašević Bulatović. FIAT je uručenjem nagrada sinoć u Kusleovoj kući zatvorio ovogodišnje svoje izdanje.

“Performans višedimenzionalnog umjetničkog izraza najviše pripada fiatovskom korpusu. Inspirisani bajkom “Crvenkapa” na orginalan, katarzično intenzivan način potvrđuju osnovnu funkciju efemernosti pozorišta, da se dešava sada i ovdje. Raznorodni umjetnici: slikari, muzičari, vizuelni umjetnici i glumica, svako preko svog medija izražavanja uživo stvaraju i uvode nas u priču dešifrovanja sopstvenih strahova, praćenja intuicije kao i kompleksnosti životnih odluka”, obrazloženje je žirija.

Odluka da nagradu za najbolju režiju pripadne reditelju Dinu Mustafiću za predstavu “Majka i dijete” u produkciji M.A.M. Fondation of Contemporary Art iz Tirane (Albanija), takođe je donijeta jednoglasno, “zbog cjelovitosti autonomnog koncepta koji ostvaruje uz minimalna sredstva, a bogatom rediteljskom imaginacijom”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljujena je glumici Emi Andrei za ulogu majke u Mustafićevoj predstavi.

“Samouvjerenim i snažnim scenskim, duhovnim i tjelesnim angažmanom, brutalno i briljantno, prenoseći na publiku kompleksni i uznemirujući odnos majke, sina i demona između njih, pokazuje svu raskoš njenog glumačkog bića”, ističe žiri.

Glumački dvojac makedonske predstave “Ćao, prijatno” Atanas Atanasovski i Valentin Kostadinovski dijele nagradu za najbolju mušku ulogu u komadu Siniše Evtimova.

“Perfektno uigrani tandem stvara jedan organizam koji se transformiše u više likova radeći to nevjerovatno jednostavno i naizgled tako lako. Stotinu minuta nepretenciozne komičke igre kroz tematsku višeslojnost, Atanasovski i Kostadinovski pokazaluju izuzetnu glumačku spretnost i posvećenost partnerskoj igri”, navodi žiri.

Ove godine dodijeljena je i Specijalna nagrada za autentični muzičko scenski izraz, a pripala je predstavi “Dobar zvuk u naletima” u režiji Zoltana Balazsa i produkciji Maladype teatra iz Budimpešte (Mađarska).

“Moć kolektivne igre, besprekornost discipline i povjerenja, zadivljujuće suptilno a majstorski sugestivno uvode nas u izuzetnost magije stilskog manira Maladype ansambla. Umjetnici, teatru srodnih disciplina, vješto preko muzike i plesa dostižu uzbudljiv eksperimentalni koncept igre”, obrazloženje je žirija.

Organizatori FIAT-a istakli su njegov doprinos u kulturi Crne Gore, inovativnost na tehnološkom polju i još jednom nastavili svoje zalaganje za nezavisnu umjetničku scenu u Crnoj Gori, sa uslovima koje umjetnici zaslužuju.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.