Категорије
Култура

„Prodavnica igračaka“ nagrađena na festivalu u Subotici

Predstava „Prodavnica igračaka“, u produkciji Lutkarske scene Gradskog pozorišta, osvojila je nagradu za najbolju scenografiju, koja je pripala Evi Farkašovoj, na sinoć završenom 25. izdanju Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Prema tekstu rumunskog autora Aleksandrua Popeskua, predstavu je režirao i adaptirao poljski reditelj Jaroslav Antonjuk.

Elementi scenografije u predstavi „Prodavnica igračaka“ grade prostor koji pomaže glumcima da pređu iz svijeta realnog u svijet nestvarnog. Ritam otvora na scenografiji pokazuje ili sakriva svijet igračaka ali i mijenja oblik tijela glumaca, uvećavajući ga i na taj način čini uvjerljivim radnju drame“, navodi se obrazloženju žirija, koji su činili danski glumac Henrik Kohler, mađarski reditelj, profesor i dramski pisac Đula Urban i srpska glumica, profesorka i teatrološkinja Marijana Prpa Fink.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici do 16. do 21. septembra u takmičarskom programu obuhvatio je predstave za djecu iz 11 država: Brazila, Poljske, Turske, Velike Britanije, Bugarske, Mađarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i zemlje domaćina Srbije.

Gran pri festivala osvojila je predstava „Mačak u čizmama“, reditelja Todora Valova u izvođenju ansambla Dečijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Na VII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, koji je završen 16. septembra, „Prodavnica igaračaka“ osvojila dvije nagrade: priznanje za najbolju scenografiju koje pripalo je Evi Farkašovoj, dok je jednu od tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo dobio Pavle Ilić.

Izvor; FOSMedia

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.