Категорије
Актуелно

Lalošević; Ojačati princip transparentnosti i odgovornosti lokalnih zajednica

Danas je u Baru održana javna rasprava o Nacrtu Statuta Opštine Bar a izjašnjavanje lokalne javnosti o ovom nacrtu formalno će biti okončano sjutra.
Nacrt je predstavila vođa radnog tima za izradu mr Aleksandra Grabež, sekretar SO, koja je učesnike rasprave upoznala sa metodologijom rada radnog tima, ukazala na pravne osnove izrade, na značajna pitanja koja se rješavaju ovim nacrtom, te na novine Zakona o lokalnoj samoupravi u odnosu na pređašnja zakonska rješenja, „ovaj nacrt ima značajno manje odredbi od prethodnog Statuta, jer novi Zakon detaljno rješava brojna pitanja iz ovog domena“.
Kako je ukazano, nacrtom su u fokusu profesionalizam i depolitizacija svih organa lokalne uprave, u kojoj će starješine organa biti birane na osnovu javnog konkursa. Opština ima dva potpredsjednika, a može imati jednog glavnog gradskog arhitektu. U lokalnom parlamentu, predsjednik SO je profesionalac, SO dobija potpredsjednika na volonterskoj osnovi, a sekretar SO se bira konkursom sa mandatom od pet godina.
U javnoj raspravi o Statutu opštine Bar, učestvovao je i odbornik SNP Vasilije Lalošević koji je ukazao da u radnu grupu nisu bili uključeni predstavnici opozicije i to predstavlja izvjestan hendikep nacrta ovog dokumenta.
“Ovo bi trebao da bude Statut opštine Bar a ne koalicije na vlasti”,kazao je Lalošević.
Prema riječima Laloševića, u proces odlučivanja u lokalnoj zajednici treba ojačati princip transparentnosti u radu organa izvršne vlasti, ali i odgovornosti svih donosilaca odluka, koje su od suštinskog interesa za sve građane.
“Princip profesionalnog odnosa se,naravno, podrazumijeva. Lokalna uprava mora biti pravi servis građana, a građani, pak, moraju svojim inicijativama uticati na poboljšanje uslova života u svom okruženju, s toga je naš zadatak da naš Statut favorizuje tzv.građanske inicijativei saradnju sa civilnim sektorom” kazao je između ostalog Lalošević.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.