Категорије
Култура

KUL karavan u Bijelom Polju, cilj programa promovisanje mladih stvaralaca sa sjevera

U Centru za kulturu Bijelo Polje, otvorena je kolektivna izložba fotografija mladih sa sjevera Crne Gore u sklopu multimedijalnog programa KUL karavan.

U sklopu ovog multimedijalnog programa publika je čula mlade i talentovane učenice Škole za osnovno muzičko obrazovanje Bijelo Polje: pijaniste Adrijana Štulića i Lauru Miladinović, gitaristkinju Saru Kurgaš i violinistkinju Milicu Đurović. Nakon njih, publici su se svojim autorskim numerama predstavili hip hoperi: Miloš Maslovarić Prefix iz Bijelog Polja, Armin Murić Arko iz Rožaja, Nenad Tomović Stato iz Mojkovca. Pored njih, publika je imala priliku da čuje covere poznatih rock numera u izvođenju sjajne Olivere Bijelić i instrumentalnog sastava iz Mojkovca koji čine Petar Mihajlović (gitara) i Mladen Blažević (bubanj), kao i elektronsku grupu Lucky Strike iz Mojkovca koju čine Novak Braunović – Braun DJ i Petar Mihajlović.

Program je otvorila Lejla Džanković Skoko, direktorica Centra za kulturu Bijelo Polje, koja je istakla da je koncept KUL karavana veoma značajan za mlade i neafirmisane umjetnike  i izrazila veliko zadovoljstvo što se manifestacija organizuje u bjelopoljskoj ustanovi kulture.

Učesnici izložbe fotografija su: Hajro Begović, Adela Suljević, Bekir Lukač, Majda Mekić, Saša Jovanović i Asja Idrizović iz Bijelog Polja,  Samra Murić, Edin Hasanagić, Eldin Šaljić, Amina Dautović, Emir Kožar iz Rožaja, Vedran Vujisić i Martina Šćepanović iz Kolašina, , kao i Anastasija Odović iz Pljevalja i Ksenija Savović iz Berana. Bjelopoljska publika je imala priliku da vidi i likovne radove mladih iz JU Gimnazija “Miloje Dobrašinović” , koji su uz pomoć profesora likovne umjetnosti i slikara Mehmeda Meše Suljevića napravili školsku galeriju.

Majda Mekić, mlada fotografkinja i slikarka iz Bijelog Polja smatra da je “karavan veoma važan radi umrežavanja i afirmisanja mladih umjetnika sa sjevera Crne Gore, koji nemaju puno prilika da svoje umijeće predstave široj javnosti”.

Publici su prikazani kratki filmovi “Tunel”, “Mreža” i “Između krajnosti” koji se bave aktuelnim problemima  mladih, poput: nasilja, diskriminacije, otuđenja i zavisnosti od novih tehnologija, kao i pitanjima koja prate razvoj identiteta mladih ljudi. Scenario, režiju i glumu potpisuju polaznici Škole filma Super 8 iz Mojkovca. Filmovi su nastali u okviru projekta koji je sprovela NVO TNT u saradnji sa JUSMŠ „Vuksan Đukić“ iz Mojkovca.

KUL karavan nakon Rožaja, Kolašina i Bijelog Polja, posjetiće i Mojkovac, a cilj programa je da afirmiše i promoviše mlade stvaraoce sa sjevera Crne Gore. KUL karavan je projekat koji sprovodi Društvo sociologa Crne Gore pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta Crne Gore.

Izvor: FOSMedia.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.