Категорије
Актуелно

Portparol SNP CG Milos Rajkovic: Neka nas ne uvlace u opozicione svadje, od toga profitira samo vlast

Portparol Socijalističke narodne partije Crne Gore MILOŠ RAJKOVIĆ u razgovoru za Vijesti o stanju u Kotoru, poslanicima SNP u Skupštini, opozicionim sukobima, promjenama izbornog zakonodavstva

Vijesti: SNP se, čini se, jedini nije oglašavao i uslovljavao reformu izbornog zakonodavstva. Šta je za vas prihvatljiv model reforme izbornih zakona i model rada Radne grupe?

Rajković: Socijalistička narodna partija je od prvog dana svog postojanja ukazivala na manjkavosti izbornog sistema i godinama unazad upozoravala da mora doći do suštinskih , a ne kozmetičkih reformi u ovoj oblasti. Učešćem našeg predstavnika na poslednjem sastanku sa predsjednikom Skupštine, dali smo svoj doprinos pronalaženju rešenja kako bi došlo do osnivanja Radne grupe u kojoj bi se tačno utvrdile nadležnosti, način odlučivanja i rokovi u kojima bi trebalo donijeti odluke.
SNP se posebno zalaže za održavanje svih lokalnih i parlamentarnih izbora u jednom danu i spreman je da predloži pravni okvir kako bi se to uspješno sprovelo. To je jedini garant da će se pritisak i zloupotrebe vladajuće partije značajno umanjiti. Takođe, želimo da napomenemo da nije bitno ko je predlagač platforme za promjenu izbornog zakonodavstva, već da se ona usvoji i najvažnije ispoštuje, a ne da bude mrtvo slovo na papiru.

Vijesti: Poslanici SNP se jedini uz URA i Demokrate nisu vratili u parlament. Da li se može očekivati povratak s obzirom na to da Srđan Milić i Danijela Pavićević nisu aktivni u partiji od kad je vi vodite?

Rajković: SNP nije na organima partije donio odluku o prekidu bojkota, pa se poslanici koji su izabrani ispred naše partije ponašaju u skladu sa tim. Tačno je da ne učestvuju u radu Glavnog odbora, ali isto tako do sada svojim činjenjem nisu zloupotrebljavali poziciju koja im pripada i nadamo se da će i ubuduće raditi u interesu partije i uzeti učešće u radu organa.

Vijesti: Snezana Jonica je u Kotoru za kratko vrijeme uspjela da rasporedi dosta njoj lojalnog kadra iz SNP-a. Kako gledate na to i da li je partijska centrala znala za ta zaposljavanja?

Rajković: U SNP-u uvijek postoji zadovoljstvo kada bilo koji bivši ili sadašnji član naše partije dobije posao.
Što se tiče Kotora, partijska centrala na nijedan način nije učestvovala u smjeni nekih naših dugogodišnjih članova i imenovanju novih, nekome lojalnih i pogodnih. Isti oni koji su pokušali ucjenjivati SNP i predsjednika Jokovića zbog premještanja jednog čovjeka sa jednog na drugo radno mjesto, sada su u Kotoru pokazali sav demokratski kapacitet koji posjeduju, odnosno ne posjeduju. Opštinski odbor u Kotoru je raspušten, a u toku je formiranje novog , koji će biti u kontaktu sa centralom partije, koji će poštovati odluke najviših organa i najvažnije od svega koji neće tjerati ljude, zarad nečijih ličnih interesa i ambicija.

Vijesti: Vaša partija se, čini se, najčešće drži van sukoba unutar opozicije. Kako gledate na te sukobe i smatrate li da se opozicija u ovakvom stanju može objediniti oko nekog pitanja?

Rajković: Podsjetio bih građane da je GO SNP na poslednjoj sjednici pozvao sve aktere opozicione političke scene, da se manu medijskih prepucavanja i međusobnih sukoba od kojih nikakve koristi nemaju opozicioni subjekti, kao ni građani. Isto tako, da SNP ne uvlače u te sukobe.
Mora doći do dogovora unutar opozicije, jer su sadašnje političke relacije na nezadovoljavajućem nivou. Zbog toga je potrebno raditi na strategiji u susret eventualnim parlamentanim izvorima, ostavljajući nerealne ambicije po strani, jer je evidentno da jedinu korist od sukoba ima aktuelna vlast.

Izvor: Vijesti.me

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.