Категорије
Актуелно

Predsjednik SNP-a potvrdio za „DAN“ da sledeće nedjelje počinje razgovore sa Demosom

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković potvrdio je za „Dan“ da će sledeće nedjelje razgovorati sa čelnikom Demosa Miodragom Lekićem.
Joković je saopštio da će jedna od tema razgovora najvjerovatnije biti i potencijalno formiranje novog poslaničkog kluba. Radi se o klubu koji bi činili Srđan Milić (SNP), Danijela Pavićević (SNP) i Miodrag Lekić (Demos).
– Sledeće nedjelje ću razgovarati sa gospodinom Lekićem o formiranju poslaničkog kluba. Svoj poslanički klub nismo uspjeli da formiramo kad nam je Demokratski front pozajmio jednog poslanika, jer je taj klub trebalo da se zove nezavisnim, što nama nije odgovaralo. Dakle, formiranje poslaničkog kluba će biti vjerovatno jedna od tema našeg razgovora sa gospodinom Lekićem – kazao je Joković.
„Dan“ je juče kontaktirao i sa Lekićem, koji je potvrdio da sledeće nedjelje treba da razgovara sa Jokovićem, navodeći da je još rano da se govori o potencijalnim temama tog razgovora.
Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović i poslanici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović i Goran Radonjić ranije su formirali klub poslanika u Skupštini Crne Gore.
„Dan“ je juče objavio da Demokratska partija socijalista pokušava da iz skupštinske radne grupe koja će se baviti reformom izbornog zakonodavstva izbaci partije koje nemaju poslaničke klubove. To je navedeno u predlogu koji je DPS pripremio za početak rasprave o osnovama za izbornu reformu, a to bi značilo da u odboru ne bi bilo mjesta za predstavnike GP URA, Demosa, SNP-a i Ujedinjene Crne Gore, koji imaju poslanike u parlamentu, ali njihov broj nije dovoljan za formiranje kluba. Dokument DPS-a naslovljen „Principi za formiranje radne grupe – Odbora za dalju reformu i izmjenu izbornog zakonodavstva” poslat je opozicionim strankama na izjašnjenje.
– Članovi radne grupe se imenuju kao predstavnici kluba poslanika na način da svaki klub bude zastupljen bar sa po jednim članom u radnoj grupi, a ostala mjesta će se rasporediti proporcionalno u odnosu na broj poslanika u okviru kluba – predlaže DPS.
Dokument DPS-a pokazuje i da vlast ne želi kadrovske promjene u Državnoj izbornoj komisiji (DIK), a kad su u pitanju promjene u Savjetu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) ostavljaju „primjeren rok”, što iz opozicije tumače kao stvaranje prostora za dalje manipulacije na tom polju. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović ranije je sazvao kolegijum kako bi se otpočelo sa razgovorima u vezi sa reformom izbornog zakonodavstva.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.