Категорије
Култура

Dani Čećkog filma u Podgorici, Cetinju i Beranama

Sekretarijat za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje i Ambasada Češke u Crnoj Gori organizovaće u ponedjeljak, 22. oktobra, projekciju filma “Učiteljica” u Nacionalnoj biblioteci “Đurđe Crnojević”.

Jedno od najboljih ostvarenja češke kinematografije biće prikazano u 18 sati u okviru programa “Dani češkog filma”.

Ulaz je besplatan, a u Sekretarijatu za kulturu, sport i mlade Prijestonice Cetinje pozivaju građane da dođu i pogledaju višestruko nagrađivano filmsko ostvaranje.

“Ambasada Češke već tradicionalno organizuje “Dane češkog filma”. Ove godine, u cilju saradnje i promocije češke kulture na teritoriji Prijestonice, prvi put organizuje ovaj događaj i u našem gradu”, saopšteno je iz Sekretarijata.

Film je potresna i vječno aktuelna priča rediteljsko-scenarističkog dvojca Jana Hřebejka i Petra Jarchovskog koja govori o snazi ljudskog karaktera, a inspirisana je istinitim događajem.

Život djece i njihovih roditelja u predgrađu Bratislave potpuno se mijenja kada 1983. godine škola zaposli naizgled ljubaznu učiteljicu po imenu Maria Drazděchová, koju tumači poznata češka glumica Zuzana Mauréry. Uprava škole počinje da sumnja da je učiteljica ogrezla u korupciju, zbog čega direktorica saziva hitan sastanak roditelja i poziva ih da potpišu peticiju protiv politički dobro umrežene Drazděchove. Grupa roditelja odlučuje se na taj korak, svjesni da stavljaju na kocku budućnost svojih porodica.

Za ulogu omražene učiteljice Zuzana Mauréry dobila je nagradu za najbolju glumicu na festivalu u Karlovym Varyma.
Revija “Dani češkog filma” počela je juče u Podgorici projekcijom filma “Gangster KA” u Kulturno-umjetničkom centru “Budo Tomović”, a završava se 23. oktobra, prikazivanjem istog ostvarenja u Beranama.

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.