Категорије
Друштво

Herceg Novi dobio adrenalinski park

Na Vrbanju, pod Orjenom, na 1100 metara nadorske visine i 7500 kvadrata, u bukovoj šumi otvoren je Avanturistički park, koji je pokretač adrenalinskog turizma i zamajac budućeg razvoja hercegnovskog zaleđa. Najviše će mu se radovati avanturisti, pobornici adrenalinskih aktivnosti, ljubitelji prirode…

“Izgradnja avanturističkog parka dobar je primjer kako jedan projekat, koji kreće od entuzijazma, preko dosta truda i osvajanja znanja u pripremi aplikacije za evropske fondove, na kraju rezultira konkretnim aktivnostima”, kazao je na svečanom otvaranju predstavnik Kancelarije za evropske integracije u Vladi Crne Gore, Miodrag Račeta.

On je istakao da je u toku drugi poziv za trilateralne projekte kod fondova Evropske unije, čija je ukupna vrijednost 26 milona eura. Poziv je otvoren do 20. decembra.

“Pred nama su i drugi projekti i programi finansirani iz sredstava EU. Crna Gora učestvuje u 9 programa evropske prekogranične i teritorijalne saradnje i konkursi su uvijek tokom godine. Mogu se pratiti putem sredstava javnog informisanja, kao i na sajtu Kancelarije za evropske integracije Crne Gore”, objašnjava Račeta.

Prema riječima predsjednika Opštine Stevana Katića, izgradnja parka okončana je prije planiranog roka, a cijeli projekat je realizovan prema procedurama i standardima Evropske unije, u potpunosti poštujući standarde zaštite životne sredine.

“Izgradnjom Parka dostigli smo jedan cilj, ali tu nećemo stati. Projekti sanacije i proširenja puteva koji vode ka Vrbanju i ostalim dijelovima Orjena ono su na šta ćemo biti usmjereni u narednom periodu, svjesni da je uređena putna mreža neophodan uslov za dalji razvoj hercegnovskih sela”, navodi on.

Otvaranjem parka Herceg Novi proširuje turističku ponudu, otvara nova radna mjesta i čini važan korak u pravcu revitalizacije zaleđa, istakao je Katić.

Proširenje puta u kapitalne investicije Crne Gore

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj, Boro Lučić kazao je da je prioritet lokalne uprave popravka i unapređenje putne infrastrukture, jer je put do parka u priločno lošem stanju. Plan je da se on proširi kako bi bio adekvatan i za saobraćanje kombi vozila.

“Aplicirali smo kod Vlade Crne Gore da se taj put i projekat, za koji imamo već urađeno idejno riješenje, ubaci u kapitalne investicije za sljedeću godinu, tako da se nadamo da će oni to uraditi i preuzeti na sebe jednu veliku obavezu Opštine. Opština je spremna i Agencija za izgradnju i razvoj učiniće u svom domenu koliko je moguće, kroz projekte, da se postojeći put prošiti do seljdeće sezone”, obećava Lučić.

On je kazao da će lokalna uprava, čim prođe zimska sezona, početi sa uređenjem lokalnih puteva, kao i pješačkih i biciklističkih staza.

“Na sljedećem Interreg IPA projektu, za koji je već raspisan poziv koji traje do 20. decembra, Agencija će imati jedan ili dva projekta koji će se naslanjati na postojeći Adriatic Canyoning sa kojim ćemo raditi na uređenju pješačkih i biciklističkih staza, a onda ćemo i postojeću putnu infrastrukturu uređivati kroz IPA projekte”, navodi Lučić.

U parku je zaposleno osam licenciranih instruktora, od toga je polovina sa područja Vrbanja i okolnih sela, a ostali su aplinisti. Parkom će do marta ili aprila upravljati Agencija za izgradnju i razvoj, nakon čega će upravljanje preuzeti Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Sertifikovana je sva oprema u parku, a elementi su ugrađivani pod kontrolom francuske kuće koja radi inspekcije adrenalinskih parkova u Evropi.

Park će za posjetioce biti otvoren svakoga dana od 8 do 16 časova, dok god su povoljni vremenski uslovi. Lučić je kazao da se u Agenciji nadaju da će park raditi veći dio godine, ali da tokom zime očekuju prekide zbog snijega. U planu je postavljanje brvnare, u kojoj će posjetioci moći da se posluže sokovima, kafom i čajem. Takođe, biće uređena i nekadašnja Šteficina kuća, odnosno pretvorena u etno restoran.

Svi elementi u skladu sa EU standardima

Park posjeduje 60 sigurnosnih pojaseva, bez koji se ni jedan posjetilac ne može popet na sprave. U parku su 44 sprave raspoređene na 4 poligona različitih kategorija, objašnjava za Radio Jadran instruktor, Nebojša Mandić.

“Od žute, koja je za djecu od šest godina pa nadalje, preko narandžaste, crvene i plave, koje su za malo ozbiljnije i spremnije posjetioce. Ko god se osjeća spremnim, osim djece, i ima preko 40 kg, može da se oproba. Uz ta ćetiri poligona imamo i peti – zip line, dugačak 250 metara”, objašnjava on.

Mandić je istakao da se tokom izgradnje posebno vodilo računa o zaštiti prirodne sredine, u parku su elementi testirani i postavljeni u skladu sa evropskim standardima.

Inače, Vrbanj je danas bio prepun posjetilaca. Nekoliko stotina Novljana i gostiju strpljivo su čekali na red za pojas. Među onima koji su oprobali poligone sreli smo triatlonca, Luku Čupića

Svečanom otvaranju parka prisustvovali su konzul republike Srbije, Zoran Dojčinović, potpredsjednik Opštine Kotor, Milivoje Samardžić, predstavnici Nacionalne i lokalne TO, zvaničnici Opštine Herceg Novi.

Izvor: CDM.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.