Категорије
Култура

Otvoren 63. međunarodni Beogradski sajam pisane rijeći

Akademik Matija Bećković svečano je otvorio 63. Međunarodni sajam knjiga. Nazvao ga je duhovnom svojinom čitalačkog naroda. U ime Maroka, zemlje počasnog gosta, prisutne je pozdravio istoričar Abdulah Busuf. Pod sloganom „Radost čitanja” Sajam do 28. oktobra okuplja više od 500 domaćih i stranih izlagača.
Bećković je istakao da je to najvoljeniji sajam knjiga u svijetu i crveno slovo u kalendaru srpske kulture.
-To što je međunarodni samo potvrđuje istinu da kultura nije kultura ako je usamljena i bez dodira sa drugim kulturama. Razumije se da ima starijih, čuvenijih i bogatijih sajmova knjiga, ali nema nijedan na kojem biste ma otkud došli bili dobrodošliji, primijetio je Bećković. Na drugima ćete, kaže, sresti slavnije pisce, veće izdavače, moćnije poslovne ljude, ali nema nijednog na kome ćete vidjeti više čitalačkog naroda. Bećković ističe da je Sajam bez čitalaca crkva bez vjernika.
-Čini se da kod nas nema čitaoca koji ne učestvuje u ovoj svetkovini. Kao što znaju kada im je krsna slava, znaju i kada je Sajam knjiga i u ove dane iz najzabačenijih krajeva – Kamenih gora i Suvih dolova kreću kolone ka Beogradu da održe ovu tradiciju. Niko ne brine ni kako će doći, a još manje kako će se vratiti. Tu je već stigao i dječak koga žuljaju cipele, jer ga mati bez cipela ne bi pustila da dođe u Beograd, a kamoli na Sajam knjiga. Zna se da samo Srbi imaju krsnu slavu. Ali Sajam knjiga je slava i onih koji slave i onih koji ne slave, ali slave svetost knjige. Na slavi je najuvaženiji počasni gost. Ove godine tu čast i radost ukazala nam je Kraljevina Maroko, kazao je Bećković.
On je primijetio da se ogroman prostor Beogradskog sajma „grije na čitaoce”.
-Pod betonskom kupulom toplo je od bratstva ljudi, od njihovog broja, od proključale dobre volje, ljubavi prema knjizi i vjere u smisao života. Pod hladnim svodom vrelo je od nerazjašnjene energije koju isijavaju slova i jezici, knjige i čitaoci, rekao je Bećković.
Na koncertima, podsjeća, opominju da se isključe mobilni telefoni, a na „Sajmu knjiga se ne isključuju, svaki zvuk i svaka vibracija su dobrodošli”.
-Bez obzira što nisi našao knjigu koju tražiš ili si se pogrešno obukao ili te žuljaju cipele, nemoguće je razočarati se u Sajam knjiga. Srbi vole da su negdje zajedno i da ih je što više, još ako je to zbog knjige, to je i veliki praznik, istakao je on. Sajam knjiga je, naglašava, duhovna svojina čitalačkog naroda i niko mu je ne bi smio uzeti.
-Sajam se ukazuje i kao jedno od rijetkih preostalih mjesta bez pokondirenosti i lažnog elitizma, gdje možemo vidjeti svoj narod. Neka ga niko ne prisvaja i ne upisije u svoj posjed kako nikad ne bi postao hotel sa pet zvjezdica, poručio je Bećković. Godinama, kaže, knjigu sa svih ekrana proglašavaju anarhizmom i zamjenjuju novim, modernijim oružjima.
-U vrijeme fascinacije tehnologijom i mnogi čitaoci su se preselili na ekrane, a knjiga na druge medije. Uprkos trijumfu tehnologije, knjiga opstaje. I da ne zaboravimo da to ponovimo i na ovom mjestu: Knjiga je bila na početku pa će biti i na kraju, naglasio je akademik Bećković.
Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.