Категорије
Актуелно

Лалошевић; Љубав и вјера вјерника јачи су од било које власти

Најава премијера Душка Марковића да ће бити уклоњена црква Свете Тројице на Румији, изазвала је оштре критике представника опозиције, који су поручили да православни народ Црне Горе никада то неће дозволити.
Високи функционер Социјалистичка народне партије Василије Лалошевић, у разговору за портал ИН4С, казао је да је и сам био један од многих вјерника из цијеле Црне Горе, који је присуствовао када је црква Свете Тројице освештана на Румији.
„Било је то вријеме поштовања, љубави и међусобне мултиконфесионалности. Онда је неко себи дао за право да пежоративним именима назива ту свету грађевину. Није она господо, ни лимена, нити камена, већ је она саграђена и саткана од љубави и вјере православних вјерника овог подручја и њихових потомака. Мислим да је Марковић и сви они који ових дана упућују отровне стрелице ка цркви Свете Тројице на Румији, требали прије свега да обрате пажњу на све ове сложене ситуације у Црној Гори које се тичу економије, развоја, перспективе Црне Горе, а не да отварају у овом тренутку један овакав процес“, казао је Лалошевић.
Додаје да сматра да је Марковић под политичким притисцима својих коалиционих партнера, те да они апсолутно врше притиске на њега и на његове министре.
„Јер, у времену када се тражи да се да се из црногорског грба избаци крст, да се из наше књижевности избаце, можда, највећа имена наше писане ријечи, односно, свети владика Петар Петровић Његош и Данило Киш, имамо ситуацију да се сада врши атак на нашу цркву, поготово на цркву Свете Тројице„, наглашава Лалошевић.
С друге стране, додаје Лалошевић, свјештеницима Српске православне цркве забрањује се служење литургије на појединим мјестима, као што је то случај био у Улцињу.
„Нико не реагије на то. Овдје није само ријеч о одбрани, како они кажу, вјерске телеранције, јер сваке године на Тројичиндан на Румију се пењу припадници муслиманске и католичке вјероисповјести. Мислим да се овдје ради о томе, да се зарад једног захтјева одређене групе политичких странака и одређене групе људи у Црној Гори, покушавају бацити под тепих сви проблеме ове државе“, оцјењује Лалошевић.
Он истиче, да слободни грађани желе да Црна Гора буде просперитетна и стабилна.
„Хоћемо Црну Гору једнаких шанси за све, без дискриминације било кога, поготово српског народа у Црној Гори, којег по задњем попису има 32 посто. Дакле, оканите се господо из власти ултиматума и пријетњи, посветите се развоју економије и друштвених односа у Црној Гори. Оставите Цркви црквено, зауставите хајку која је последњих дана јаког интезитета„, каже Лалошевић.
Било је кроз вјекове, додаје он, напада на нашу цркву и покушаја да се она минимизира и уништи, али никада то није успјело, па неће ни овог пута.
„Јер је љубав и вјера вјерника јача од било чега и од било које власти“, изричит је Лалошевић.

Izvor:: ИН4С.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.