Категорије
Култура

“Jami distrikt“ otvara Zimsku scenu Barskog ljetopisa

Prvi mjesec drugog izdanja zimske scene „Ljetopisa“ obuhvatiće sedam programa iz domena pozorišne, likovne, književne i muzičke umjetnosti koji će se, održavati jednom nedeljno, odnosno “Četvrtkom u Baru“.

Zimska scena biće otvorena predstavom “Jami distrikt“ Kokana Mladenovića, čije je igranje zakazano za večeras u sali Doma kulture, u 20 časova.

U formi lažnog dokumentarca, ‘’Jami distrikt“ problematizuje pitanje nacije i nacionalnih država u hi-tech svijetu 21. vijeka.

Već 1. novembra, ljubitelji poezije će biti u prilici da u Dvorcu kralja Nikole prisustvuju promociji pedeset godina stvaralaštva Miroslava Jovanovića Timotijeva, poznatog barskog pjesnika, esejiste i književnog kritičara, kaže se u saopštenju organizatora.

Timotijev je, objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet za djecu, a njegove pjesme su prevođene na nekoliko stranih jezika i zastupljene u brojnim pjesničkim antologijama. Moderator programa je Gordana Leković.

Prvi koncert ovogodišnje zimske scene posvećen je mladim gitaristima Muzičke akademije sa Cetinja koji će, 8. novembra, nastupiti u Dvorcu kralja Nikole. U programu koji počinje u 20h učestvuju Višnja Dukić, David Marton, Enes Alković, Vuk Sandić i Stefan Kostić.

Program će biti nastavljen 15. novembra, kada će u Dvorcu kralja Nikole sa početkom u 20h, biti održana promocija knjige “Bilder eines Dichters“ Igora Remsa, pjesnika i slikara iz Bara koji živi i stvara u Kelnu. Na promociji će, pored autora, govoriti mr Radoje Femić i Milan Vujović.

22. novembra, u susret Danu Opštine Bar, na Zimskoj sceni „Ljetopisa“ biće upriličena dva programa.

Najprije će u 19 sati biti otvorena izložba umjetničkih radova četrnaest crnogorskih likovnih umjetnika, akademika CANU. Ovu izložbu festival „Barski ljetopis“ organizuje u saradnji sa CANU i Narodnim muzejom Crne Gore.

Na istom mjestu u 20 sati, biće promovisana monografija „Barskog ljetopisa“ ‘’Prvih 30 godina“ koja je pripremljena u čast jubilarnog Festivala održanog prošle godine.

Monografija je koncipirana tako da adekvatno i sveobuhvatno isprati ključne segmente života Ljetopisa podijeljenog u književni, pozorišni, likovni, muzički program i takozvanu “alternativnu scenu”, naglašavaju organizatori.

Programe “Barskog ljetopisa“ bira selektorski tim koji čine: Boris Mišković za pozorišni program, Bojan Suđić za međunarodnu muzičku scenu, Aleksandra Vojvodić Jovović za crnogorsku muzičku scenu, Anastazija Miranović za likovni i Milun Lutovac za književni program.

Izvor; FOSMedia.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares