Категорије
Друштво

Đokaj: Službena lica se mogu snimati na javnom mjestu

Savjet AZLP ocjenjuje da se snimanjem službenog lica prilikom obavljanja službene radnje na javnom prostoru ne može povrijediti privatnost lica koje je na radnom zadatku i vrši javna ovlašćenja

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) smatra da ne postoje smetnje da službeno lice bude snimano na javnom mjestu, ukoliko se to ne radi u situacijama koje su zabranjene zakonom i ukoliko se time službeno lice ne ometa u vršenju posla.

Kako je saopštio predsjednik Savjeta AZLP, Muhamed Đokaj, stav tog tijela je da se snimanjem službenog lica prilikom obavljanja službene radnje na javnom prostoru ne može povrijediti privatnost lica koje je na radnom zadatku i vrši javna ovlašćenja.

Predsjednik Savjeta je, kako se navodi na veb stranici AZLP, odgovorio na e-mail u kojem se traži objašnjenje da li vozači saputnici imaju pravo da prilikom kontrole saobraćajne policije mobilnim telefonom ili drugim uređajem bilježe audio/video sadržaj same kontrole s obzirom da se radi o snimanju službenog lica koje vrši službenu radnju.

„Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti  („Službeni list Crne Gore“, br. 079/08 od 23.12.2008, 070/09 od 21.10.2009, 044/12 od 09.08.2012, 022/17 od 03.04.2017) video nadzor je propisan kao poseban vid obrade ličnih podataka. U članu 35 ovog zakona propisuje se način uvođenja video nadzora u javnom sektoru, privrednom društvu, drugom pravnom licu ili kod preduzetnika. Međutim, pitanje audio/vizuelnog snimanja službenog lica prilikom vršenja službene radnje od strane vozača ili saputnika nije uređeno istim“, stoji u saopštenju predsjednika Savjeta AZLP.

Ipak, kako dodaje Đokaj, vodeći računa o pravu na zaštitu ličnih podataka i pravu javnosti da zna, Savjet Agencije je stanovišta da prednost u konkretnom slučaju treba dati pravu javnosti da zna s obzirom da se radi o službenom licu koje obavlja službenu radnju.

„Dakle, ukoliko se ne radi o situacijama u kojima je snimanje službenog lica zakonski zabranjeno i ukoliko se snimanje vrši na način da se istim ne ometa tj. ne sprječava službeno lice u vršenju službene radnje, smatramo da ne postoje smetnje da isto bude snimano na javnom mjestu. Ovo iz razloga što se snimanjem službenog lica  prilikom obavljanja službene radnje na javnom prostoru ne može povrijediti privatnost tog lica jer je isto na radnom zadatku i vrši javna ovlašćenja. Međutim, službeno lice se ne može snimati u službenim prostorijama jer je način vršenja video nadzora u službenom prostoru uređen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti“, dodaje Đokaj.

U slučaju javnog objavljivanja snimljenog materijala, napominje on, Agencija nema ovlašćenje da sprovodi postupak nadzora već lice koje se nalazi na snimku, a koje smatra da mu je povrijeđeno pravo na zaštitu ličnih podataka, može pokrenuti sudski postupak.

„Cijeneći da se u javnosti posljednjih godina pojavljuje sve veći broj snimaka ovakve vrste nastalih upotrebom sredstava savremene tehnologije koja su svima dostupna, smatramo da se na ovaj način podstiču javni službenici da prilikom vršenja javnih ovlašćenja savjesno postupaju i afirmiše njihova odgovornost“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.