Категорије
Актуелно

Миодраг Лекић у име посланичког клуба Демос-а и СНП-а поручио: ЕУ да се укључи у рад одбора

Имајући у виду да се ЕУ бавила изборним скандалом у Црној Гори, почев од афере „Снимак” па даље, пожељно је на неки начин и учешће међународних адреса, прије свега Европске уније (ЕУ), у Привременом скупштинском одбору за изборне и друге реформе, оцијенио је за „Дан” предсједник и посланик Демоса Миодраг Лекић. Он ће у име посланичког клуба СНП–Демос бити члан Привременог одбора, а најављује да ће послу прићи са дужном озбиљношћу.
– Имајући у виду да се ради о изузетно важној теми, која је у појавним облицима више пута обрукала Црну Гору и којом се критички баве међународне адресе – посебно ЕУ – Демос је прихватио да учествује у покушају унапређења изборног законодавства и изборне праксе – рекао је Лекић.
Изразио је жаљење што није на окупу цијела опозиција како би учествовала у раду, поштујући право сваког субјекта на самосталне одлуке.
– Жалимо – јер за разлику од прије двије године – овога пута све опозиционе странке немају политичко-идеолошке тешкоће да заједно са ДПС-ом траже рјешења. Одмах да истакнем да Демос прилази овом послу са дужном озбиљношћу да се налазе рјешења. Исто тако, Демос ће имати одговоре у случају опасности симулирања од владајуће политичке структуре читавог овог процеса – поручује Лекић.
Објаснио је да се Демос зато залаже за високо учешће јавности током рада.
– Такође, сматрамо рационалним, а и да је пожељно на неки начин и учешће међународних адреса – прије свега Европске уније – која се бавила изборним скандалом у Црној Гори, почев од афере „Снимак”, па даље. Оно на чему ће, између осталог, инсистирати Демос јесте да неке резултате реализујемо прије планираног крајњег рока – указао је Лекић.
Он је посебно поменуо Јавни сервис.
– Тако, на примјер, питање Јавног сервиса, који је серијом кршења закона и политичких скандала сада претворен у партијски сервис, прецизније у газдин политички таблоид. Све те вулгарне злоупотребе се морају зауставити и превести у демократске оквире. Дакле, потребно је сукцесивно рјешавати проблеме, не чекајући крај предвиђеног временског рока – саопштио је Лекић.
Подсјетимо, Скупштина Црне Горе усвојила је у уторак одлуку о образовању Одбора за реформу изборног и другог законодавства. За ту одлуку је гласало 56 посланика, док је пет било уздржано. Одлуку су предложили посланици владајуће коалиције Бранимир Гвозденовић и Генци Ниманбегу. Из Демократске партије социјалиста тврде да су тражили формирање тог тијела како би се унаприједио оквир за одржавање даљих избора и повећало повјерење јавности.
Из ДФ-а је поручено да подржавају формирање таквог одбора, уз апел да нико не покуша да изигра повјерење унутар тог тијела.
Представници Демократа и Грађанског покрета УРА најавили су да неће учетвовати у раду тог привременог тијела. Одбор ће има 14 чланова, односно по седам посланика парламентарне већине и опозиције. На сједници је саопштено да ће мјесто предвиђено за Демократе, ако они не буду учествовали у раду одбора, припасти некоме из опозиције.
М.В.

Сложен посао у атмосфери тензија

Како је рекао Лекић, почиње један сложен посао у атмосфери високих тензија у друштву и високог неповјерења између власти и опозиције.
– Нажалост, неповјерења и у самој опозицији. Нека свако преузме одговорност пред грађанима за свој допринос, и за успјех или неуспјех посла на овом битном питању функционисања изборног система – указује Лекић.

Izvor: Dan.co.me

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares