Категорије
Култура

Obilježen Dan CNP-a: Nagrade Burzanoviću, Račiću i Marunoviću

Glumci Gojko Burzanović, Dragan Račić i Slobodan Marunović dobitnici su Godišnje nagrada Crnogorskog narodnog pozorišta, koja se do­dje­lju­je za za umjet­nič­ke re­zul­ta­te u 2018. godini. Velika nagrada CNP-a ove godine nije dodijeljena, a saopšteno je da će od ove godine ovo najznačajnije priznanje našeg nacionalnog teatra, koje se dodijeljuje za visoke umjetničke rezultate ostvarene u toku jedne sezone, biti dodjeljivano bijenalno.
Burzanović koji je dobio ovu Godišnju nagradu za uloge u predstavama „Zimska bajka”, „Ekvinocijo” i „Bure baruta” rekao je da je veoma zahvalan svima u CNP-u na visokom priznanju pozorišta u kojem je ostvario svoju glumačku karijeru.
– Postoje u životu trenuci kada vam neko kada vam neko za ono što volite i radite odaje priznanje i nagradu. I čini vam da to još više volite, i još više radite. U traganju za iskrama života koje život znače učiniću sve da u svim mojim budućim ulogama njegujem duhovnost, kreatovnost i ljubav – poručio je on.
Račić je naglasio da Godišnju nagradu doživljava kao lijep pokušaj uprave i Savjeta pozorišta da mu kao članu ansambla ovog teatra 40 godina, zahvale za ono što je uložio u ovu kuću.
– Izražavam zbog toga veliku zahvalnost, a posebno bih želio da se mladim kolegama, koji, malo je reći uljepšaše moj život, nego ga produžiše, i stoga im želim da ostvare desetine sjajnih uloga i osvoje desetine priznanja – kazao je on ne pripustivši da se zahvali i publici na, kako je rekao, iskrenom aplauzu.
I treći dobitnik Godišnje nagrade, Slobodan Marunović, koji je nagrađen za uloge u predstavma „Ekvinocijo” i „Bure baruta” izrazio je zahvalnost kolegama glumcima i kolektivu CNP-a.
– Sa ovog svetog mjesta, sa ovih svetih dasaka na kojima na kojima stojimo, koje su naša sudbina, iz ovog hrama boginje Talije, mi, zavjerenici, monasi duha pozorišne umjetnosti sa ove scene, koja je možda i najiskrenija scena u ovom prostoru u kojem bitišemo, živimo, mi koji ne krijemo ništa, mi koji se podsmijavammo svojim glupostima, lažima, zabludama, pohlepi, mi koji afirmišemo vrlinu, hrabrost, ljubav, poštenje, zajedno smo decenijama s vama. Počestvovan sa večeras, u ime svih mojih kolega, zbog ovog priznanja. U to ime, u ime života, umjetnosti, u ime svetkovine duha, neka vam je srećan dan ovog pozorišta – poručio je on.
Umjetnički direktor CNP-a Željko Sošić istakao je da u današem dobu u kojem tehnologija nezauistavljivo i nepredvidivo mijenja civilizaciju jedino je pozorišni čin ostao ono što je i bio od kada je se prije više hiljada godina razvio iz rituala u antičkoj Grčkoj – jedinstveni susret gledaoca sa živim prizorom na prostoru koji se naziva scena.
– Laureati glumačkih nagrada ove godine pričinjavaju dragocjenost i temeljne vrijednosti našeg ansambla – visoke glumačke domete, profesionalnu i ličnu etiku i višedecenijsku posvećenost svojoj matičnoj kući. Ove nagrade predstavljaju i odavanje časti i zahvalnosti Gojku, Draganu i Slobodanu za svaku probu, i svaku predstavu odigranu na novoj ali i na staroj sceni CNP-a – rekao je Sošić.
Obaveza ovog teatra je da dramskom literaturom i scenskim przorima na umjentički dostojan način promišlja najznačajnije teme našeg identiteta, i naše mjesto u današnjoj civilizaciji. On je kazao da je obaveza da se izborom tema i estetskim standardima CNP-a učestvuje u umjetničkim refleksijama svijeta, čivjeka, i savremnog doba.Dorektorka CNP-a Zorana Kralj je rekla da je prethodnom periodu CNP potvrdilo mjesto na našoj kulturnoj sceni kroz sveopšti angažman i tri nove predstave, koje su pokazale snagu i domet glumačkog ansambla, ali najvišeg produkcionog standarda. Ona je rekla da je u prethodnom periodu pozorište posjetilo preko 45.000 gledalaca i da je u njemu održano više od 150 programa.
– Ovogodišnji dobitnici nagrada iz različitih sektora i profesija iznad svega su istinski pozorišni poslenici, koji su čitav radni vijek vezali za ovu kuću, kojoj su bezuslovno posvećeni, primjer su vrhunskog profesionalizma. Večeras posebno želim istikem ljude iz ove kuće, ne samo nagrađene, već sve one koji, kao i samo pozorište, opstaju u raznim okolnsotima i postaju i traju uprkos problemima i promjenama, nerjetko u nepovoljnim uslovima. Ovo veče i ova svečanost, i odavanje poštovanja svima koji kroz posao kojim se bave pozorišnu stvarnost žive, i koji ga prepoznaju kao poseban sistem sa posebnim zakonitostima i posebnim ustrojstvom, svjesni uloge teatra, jeste prepoznavanje i ukazivanje na najznačajnije tačke društvene stvarnosti i njeno preoblikovanje u umjetničku sliku – kazala je, između ostalog, direktorka CNP-a Zorana Kralj.
Savjetom CNP-a predsjedava reditelj Blagot Eraković, a članovi su producent Edin Jašarović, dekan Muzičke akademije pijanista Bojan Martinović i koreograf Tamara Mandić Vujošević.
S.Ć.

Priznanja kolektiva i zahvalnica

Na­gra­de za naj­bo­lje re­zul­ta­te po­stig­nu­te u teh­nič­koj, or­ga­ni­za­ci­o­noj i ad­mi­ni­stra­tiv­noj prak­si, od­no­sno u svim seg­men­ti­ma pro­duk­ci­je, ove godine do­bi­li su producentkinja Janja Ražnatović, suflerka Gorica Šuškavčević, majstor svjetla Sreten Milošević, dekorater Marko Kažić, radnik obezbjeđenja Miloš Vukić, radnik iz servisa ugostiteljstva Jovan Dragojević i higijeničarka Biserka Vukčević. ​Zahvalnicu CNP-a, koja se dodjeljuje za angažman koji doprinosi afirmaciji ovog teatra, pripala je Orkestru počasne garde Vojske Crne Gore za kvalitetnu saradnju i nesebičan doprinos svim projektima, a posebno u predstavi „Bure baruta”, a koju je primio dirigent Vojnog orkestra Milo Belević.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.