Категорије
Култура

GLUMICA VICKOVIĆ NAGRAĐENA NA SVEČANOSTIMA „ŽANKI U ČAST”: Raskošan talenat i suverena igra

Glumica Marija Vicković odlukom žirija na nedavno završenim Pozorišnim svečanostima „Žanki u čast”, održanim u Rabrovu, dobila je plaketu „Žanka Stokić” za najbolje glumačko ostvarenje. Vickovićevoj je ova nagrada pripala za ulogu Bele u predstavi „Indigo”, produkciji „Smart” studija i pozorišta „Zvezdara teatar” iz Beograda, koju je po tekstu Duška Premovića režirao Branislav Lečić, koji igra i jednu od uloga. Pored njih, u komadu igra i Danica Maksimović.
Uručenje plakete Mariji Vicković obaviće se u Narodnom pozorištu u Beogradu, u terminu koji će naknadno biti objavljen.
Odluku o dodjeli plakete s imenom velike srpske glumice na konferenciji za novinare je saopštila Svetlana Kuzmanović, predsjednica Udruženja građana „Žanka Stokić” iz Rabrova i predsjednica Organizacionog odbora manifestacije 17. Pozorišne svečanosti „Žanki u čast”, u Galeriji savremene umetnosti Centra za kulturu u Kučevu. Kuzmanovićeva je podsjetila da su odluku donijeli članova Umetničkog savjeta u sastavu: Ljiljana Jović, diplomirana istoričarka umetnosti, Bojan Veljković, magistar primijenjenih umjetnosti i Aleksandar Stanković, profesor srpskog jezika i književnosti.
Kako stoji u obrazloženju žirija koji je donio nagradu „u aktuelnom tekstu, pisca Duška Premovića, razvija se savremena priča o životu, svakodnevici, dvije usamljene žene koje izbor puta, kojim će kroz život ići, zbližava”.
– Kriza identiteta, kao bolest modernog društva, temelj je na kome Marija Vicković gradi ulogu Bele, žene koja na putu ka vrhu želeći da gradi karijeru ne bira sredstva često gazeći po drugima poništavajući sebe. Ulogom Bele, glumica, na sceni je otvorila bolna, goruća pitanja za koje generacije mladih žena ne nalaze odgovore. Kroz svojevrsnu igru nadmudrivanja i rivalstva sa starijom i iskusnijom koleginicom, Marija Vicković kroz lik Bele osvjetljava kompleksnost pitanja žena sadašnjice i nesposobnost da se donesu ispravne odluke pod velikim uticajem sopstvenih nadanja ali i pod presijom društva koje nameće drugačije vrijednosti stavljajući ženu u kavez društvenih očekivanja. Raskošnim talentom i suverenom igrom, Marija gradi karakterni lik koji dotaknuvši dno, ostavljena i usamljena, savladava stege društva šaljući poruku i ohrabrenje publici. Marija Vicković, uvjerljivo, dočarala je širok dijapazon karakternih crta i emocija ovog upečatljivog lika. Sa lakoćom, naizgled krhko, a zapravo glumački snažno, kroz čitav komad svojom energijom i glumačkom ubjedljivošću plijenila je scenom – stoji u obrazloženju žirija.
Na festivalu koji se svake godine održava u rodnom selu čuvene glumice Žanke Stokić (1888-1947), osim „Indiga”, prikazane su još tri predstave beogradskih pozorišta: „Pogledi” Gorana Milenkovića, „Istočni anđeo” Ljiljane Lašić i „Pošteni provalnik” Daria Foa. U pratećem programu održane su izložba „Velikani srpskog pozorišta” i promocija romana „Prelest” Filipa Grbića.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.