Категорије
Друштво

Ђуровић: Поносно свједочимо да смо потомци јунака из 1918. године

Сви који су се борили за нашу Отаџбину и народ, за уједињење браће, заслужују мјеста у школским уџбеницима и на часовима историје

У Првом свјетском рату добровољци из Боке Которске дали су допринос савезничкој побједи и на бојиштима исписали славне странице историје, не жалећи своје животе, истакла је потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић на свечаној академији поводом 100 година ослобођења Херцег Новог и Боке одржаној 6. новембра 2018. године.

Она је подсјетила да је преко хиљаду добровољаца стало на фронтовима за одбрану Отаџбине, раме уз раме са другим војницима из Црне Горе, Србије и савезничких држава.

„Никада није утврђен тачан број Бокеља и њихови ратни путеви, али оно што сигурно знамо: донијели су слободу Јужним Словенима“, нагласила је Ђуровић и истакла:

„Зна ли ико од нас колико им дугујемо?“

Како напомиње, данас је отворен другачији али једнако важан фронт, „на којем се боримо за истину, ко су били наши преци, за шта су живјели и гинули, да бисмо знали ко смо ми и у ком правцу треба да идемо“.

„Сви који су се борили за нашу Отаџбину и народ, за уједињење браће, заслужују да буду више од имена уклесаног у хладан камен. Они заслужују мјеста у школским уџбеницима и на часовима историје! Ми данас са поносом свједочимо да смо потомци тих јунака, и да смо достојни наше историје“, поручила је Ђуровић.

Izvor: IN4s

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.