Категорије
Актуелно

Dragan Ivanović, potpredsjednik SNPCG: Još se nije desilo na ovim prostorima da policija „Prebija putničko vozilo“

Prije nekoliko dana Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore je objavilo saopštenje u kojem stoji da “MUP ne zna kako da nađe batinaše jer su bili maskirani”. Da saopšte i ovako nešto, bili su primorani od strane opozicije koja ih je optužila da od 24. oktobra 2015. godine nisu otkriveni policajci koji su prekoračili ovlašćenja tukući građane poslije rasturanja javnog skupa ispred Skupštine Crne Gore.

Ovakvo saopštenje može da prođe kod neupućenih građana, a prava istina je potpuno drugačija.

Socijalistička narodna partija želi da ovim putem upozna građane sa pravom istinom a od MUP-a očekujemo da saopšti prave razloge zašto do današnjeg dana nisu procesuirali sve one policajce i njihove starješine koji su prekoračili svoje ovlašćenje toga dana.

Postoje dva razloga zašto do danas nemamo pravu istinu. Prvo, neko od starješina policije ili neko iz vrha države je naredio da se ovako postupa prema građanima. Drugo, možda su bili angažovani i obučeni u policijske uniforme crnogorski kriminalci koji su učestvovali u prebijanju Mija Martinovića i njegovog vozila.

Kada je prvi razlog u pitanju, može biti da je neko iz vrha države ili policije želio da pošalje poruku svim građanima Crne Gore koji žele da protestuju protiv vlasti, da ih čeka prevelika upotreba suzavca – trovanje, a potom i batine. Takođe, nije se još desilo na ovim prostorima da policija „prebija putničko vozilo“. Slobodno se može ustvrditi da ni jedan policajac koji je završio kurs, srednju školu ili policijsku akademiju ne bi u ovakvoj sutuaciji postupao kao što je pomenute noći postupila ona grupa policajaca.

Valjalo bi podsjetiti MUP, mada bi oni to trebalo da znaju, da onog trenutka kada se prijavi javni skup, a MUP ga odobri, direktor Uprave policije određuje rukovodioca obezbjeđenja javnog skupa. Na rukovodiocu javnog skupa je da sačini plan obezbjeđenja i da u njemu pored svih ostalih sadržaja predvidi broj ljudstva i njihov raspored na užem i širem prostoru javnog skupa. Shodno potrebama, on određuje sektore, reone i grupe i starješine istih, koji imaju spiskove ljudi kojima će rukovoditi. Na ovaj način se zna ko se gdje nalazio i šta je, zapravo, trebalo da radi.

Shodno ovome, SNP očekuje da Ministarstvo unutrašnjih poslova, tj. Uprava policije procesuira neodgovorne policajce i njihove starješine i na taj način otkloni sumnju u istinitost ovakvog saopštenja i skine ljagu sa velikog broja časnih i odgovornih policajaca.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.