Категорије
Друштво

Centar za profesionalnu rehabilitaciju OSI u Beranama

U Beranama je otvoren Centar za profesionalnu rehabilitaciju, s osnovnim ciljem da se stvore uslovi za sprovođenje profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom (OSI).

Centar su otvorili privatna ustanova “PaMark” iz Podgorice i Nevladina organizacija “Educo-line“, u okviru projekta “Socijalna i radna integracija osoba sa invaliditetom“ koji je podržao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, a finansirao Fond za profesionalnu rehabilitaciju OSI.

“Specifični cilj projekta je ostvaren obezbjeđivanjem tehničkih uslova za uspostavljanje Centra za realizaciju programa profesionalne rehabilitacije i jačanjem kapaciteta stručnog kadra za sprovođenje programa profesionalne rehabilitacije“, kazala je koordinatorka projekta Nataša Pavličić.

Ona je dodala da se sjedište centra nalazi na atraktivnoj lokaciji, u Ulici Mojsije Zečevića, i da je adapriran i prilagođen namjeni.

“Mladi kadar iz Berana – psiholog, socijalni radnik i fizioterapeut, je u proteklom vremenu obučen od strane stručnog kadra ‘PaMark’, i zaposlen u Centru za profesionalnu rehabilitaciju i radnu i socijalnu integraciju osoba sa invaliditetom. Programske aktivnosti koje su obezbijedile ispunjenje specifičnog cilja su i sprovođenje profesionalne rehabilitacije kroz savjetovanje, motivaciju, utvrđivanje preostale radne sposobnosti i izradu individualnog plana daljeg usavršavanja OSI. Istovremeno, planirano je i povećanje nivoa svijesti i pozitivnog razmišljanja javnosti o mogućnostima, sposobnostima i problemima OSI, što će doprinijeti njihovoj kvalitetnijoj socijalnoj uključenosti u sve društvene tokove“.

Kroz projekat “Socijalna i radna integracija OSI”, “PaMark“ je već uspio da zaposli četiri OSI.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.