Категорије
Друштво

PODGORICA: Obilježen Svjetski dan prijevremeno rođene djece

Svjetski dan prijevremeno rođene djece – 17. novembar obilježen je večeras u Podgorici kod fontane na platou Capital Plaze.Organizator je bio Centar za neonatologiju i zbrinjavanje prijevremeno rođene djecu Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore.
Događaju je prisustvovalo  malo Podgoričana, mahom roditelja koji su bili  sa djecom koja su u rukama držala ljubičaste balone.
Danas je trebalo da sve   značajnije institucije  fontane osvijetle u ljubičastu boju, jer je ljubičasta asocijacija na rađanje, na dugu…Takođe, odjeljenja neonatologije se ukrašavaju čarapicama koje su simbol koraka i napretka te male populacije.
–  U svijetu broj prijevremeno rođene djece stalno raste. Kod nas nemamo jasnu statistiku, ali što se tiče Centra za neonatologiju, imamo podatak da je  to otprilike oko pet odsto u odnosu na ukupan broj rođenih.To je populacija koja zahtjeva poseban vid liječenja i poseban način praćenja -rekla je dr Danojla Dakić, pedijatar-neonatolog iz Instituta za bolesti djece KCCG.

Kaže da se svuda u svijetu ovaj dan obilježava ,,mnogo bolje, ozbiljnije i mnogo masivnije”.
– Želimo da skrenemo pažnju na tu djecu i na potrebu posebne zaštite prijevremeno rođene djece. Ima djece koja su rođena prije vremena i koja nimalo ne odstupaju od svojih vršnjaka. Od te djece većina njih bude dobro, ali, ima jedan procenat koji mora ozbiljno da se liječi, kojim mora ozbiljno društvo da se bavi – objašnjava dr Dakić.
Ono što ističe jeste da, nažalost, u Crnoj Gori nemamo Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece.

Izvor: MNEMagazin.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.