Категорије
Спорт

DŽIU DŽICU SAVEZ: „Ostvaren istorijski uspjeh“

Crnogorski takmičari osvajanjem osam medalja na seniorskom prvenstvu svijeta u Malmeu ostvarili su istorijski uspjeh, saopšteno je iz Džiu džicu saveza.

Džiu džicu reprezentacija Crne Gore nastup je završila sa po dvije zlatne i srebrne i četiri bronzane medalje.

Zlatne medalje osvojili su Dejan Vukčević u borbama, u kategoriji preko 94 kilograma i muški duo-šou sistem, Stefan Vukotić i Filip Pešić.

Vukotić i Pešić proglašeni su i za najbolji muški duo par na šampionatu.

Srebrni su bili duo klasik miks sistem, Vuk Dragutinović i Aleksandra Popović i duo klasik sistem, Stefan Vukotić i Filip Pešić.

Bronzane medalje osvojili su Mirijana Milić u borbama pojedinačno, do 62 kilograma, žemski duo-šou sistem Lidija Caković i Marija Kaljević, duo miks šou Caković i Vukotić, kao i Vuk Dragutinović i Aleksandra Popović u istoj disciplini.

Vukčević, koji je zvanični evropski i svjetski prvak, kazao je da konkurencija nikada nije bila jača.

„Bilo je teško, konkurencija nikada nije bila jača. Uspio da, poslije junskog Evropskog prvenstva u POljskoj, osvojim još jednu zlatnu medalju i objedinim titule“, kazao je Vukčević na konferenciji za novinare.

On se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije, čiji je pripadnik, na pažnji i razumijevanju kada su njegove sportske obaveze u pitanju.

Osvajač srebrne i bronzane medaljeu duo sistemu, Dragutinović kazao je da su utisci fenomalni.

„Nijesmo imali pritiska, jer smo bili svjesni kvaliteta i uloženog rada i truda. To su rezultati pokazali po ko zna koji put. Naši rezultati govore sve o nama. SP je bilo četvrto veliko takmičenje na kojem nastupam sa Aleksandrom Popović i osvajamo medalje. To najbolje govori o kvalitetu i koliko ozbiljno shvatamo nastup u reprezentaciji“, kazao je Dragutinović.

Selektor Miloš Ašanin kazao je da je reprezentacija u Malmeu nastupala u četiri kategorije u borbama i šest u duo sistemu.

„Broj medalja bio bi veći da nije bilo povreda. Arso Milić je zaradio tri povrede i bio primoran da prekine takmičenje i put ka medalji. Iz istog razloga, zbog povrede stopala, izostao je bolji rezultat Miloša Kovačevića. U duo sistemu smo u vrhu. Svi su zdovoljili i radili prefektno“, rekao je Ašanin.

On je istakao da će od finansijske podrške zavisiti i budući rezultati.

„Nadam se da će Upravni odbor, prijetelji i Ministarstvo sporta obezbijediti veći budžet kako bi za narednu godinu mogli da organizujemo pripreme i put za takmičare. Da se ne desi da neki takmičar ostane kući zbog nedostatka sredstava“, kazao je Ašanin.

On je podsjetio na uspješan nastup crnogorske reprezentacije i na Evropskom prvenstvu za kadete i juniore u Bolonji, krajem oktobra, gdje su osvojene dvije medalje – po jedna srebrna i bronzana.

Predsjednik Džiu džicu saveza Ranko Vukotić kazao je da je ostvaren istorijski uspjeh u sniorskoj konkurenciji i da je ponosan na to.

„Imali smo ozbiljne finansijske probleme, ali smo uspjeli da ostvarimo odlične rezultate. Tražimo da budemo vrednovaniji na bolji način. Smatram da džiu džicu zaslužuje veću pažnju. Nijesmo imali finasijskih sredstava, ali smo otputovali zahvaljujući kreditima i pozajmicama, uz podršku Ministarstva sporta“, kazao je Vukotić.

On se zahvalio svima koji su im pomogli da otputuju za Švedsku i dobiju priliku da crnogorsku javnost obraduju medaljama.

„Od 55 država i 700 seniora Crna Gora zauzela sedmo mjesto u generalnom plasmanu. To najbolje govori da smo uspješni i da to što radimo činimo na najbolji način. Nadam se da ćemo to nastaviti i u narednom periodu“, kazao je Vukotić.

On je kazao da ga raduju i rezultati mlađih takmičara na šampionatu Evrope, navodeći da su oni budućnost tog sporta.

„Činjenica da najbolje sportiste proglašene u duo sistemu, Stefana Vukotićs i Filipa Pešića, dovoljno govori o našem kvačitetu i sportistima koje imamo. Teško mi pada kada pojedini sportista mora da plati svoje troškove, a savez ne može da mu obezbijedi. Nadam se da ćemo to prevazići“, rekao je Vukotić.

Izvor: Rtcg.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.