Категорије
Друштво

Bivše i sadašnje korisnice naknada optužile nadležne institucije za licemjerje

Biljana Ćinćur je ocijenila da se otkad je Milo Đukanović došao na vlast Crna Gora crni, da crnja ne može biti, a da građani od svojih plata ne mogu isplatiti njegovog jednog Blaža

Majke, bivše i sadašnje korisnice naknada po osnovu materinstva, optužile su juče institucije za licemjerje jer su na sjednici Ženskog parlamenta, na kojoj se govorilo o borbi protiv nasilja, uporno zanemarivali socio-ekonomsko i psihičko nasilje nad 22.051 majkom kojima je ukinuto stečeno pravo. One su navele da je Svetozar Marović ukrao milione, pa odšetao u Beograd, dok majke borbom na ulici pokušavaju da se izbore za ono što nijesu ni tražile, nego im je država zakonom dala.
Jedna od koordinatorki majki Željka Savković kazala je da je Ustavni sud počeo da odgovara na njihove žalbe zbog ukidanja nadoknada, te da će se uskoro obratiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ona je navela da na Ženskom parlamentu nijesu dobili nikakav konkretan odgovor na postavljena pitanja, već im je predstavnica Vlade Vukica Jelić samo iščitala zakone i Ustav, što su mogle i same da urade.
– Šta je bez nasilje kada vam neko uzme doživotno pravo?! Obećali smo da nećemo odustati i istrajavamo u tome – poručila je Savkovićeva, dodajući da će majke uskoro dobiti instrukcije kako i kome da se obrate za predstavke sudu u Strazburu.
Ona je juče sa koleginicama predala zahtjev predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću da majke prisustvuju i plenarnom zasjedanju u parlamentu, kako bi se obratile lično onima koji su glasali da im se ukinu naknade. Savkovićeva se osvrnula i na to što su sportistima smanjene naknade.
– Mi smo rekli danas mi, sjutra vi i ko zna ko je još na redu – kazala je Savkovićeva.
Biljana Ćinćur obratila se predsjedniku države Milu Đukanoviću, navodeći da otkad je on „došao na vlast crni se Crna Gora, da crnja ne može biti”.
– Na sve si stavio katanac, a onda kažeš dobre su plate, 20 eura svaki mjesec na račune dajemo tvom Blažu. Od naše plate mi ne možemo isplatiti tvog jednog Blaža, a mi imamo troje i više djece – navela je Ćinćur.
Majka Željka Milanović je zahvalila Brajoviću što je njihovim predstavnicama omogućio da govore na sjednici Ženskog parlamenta, ali je imala riječi kritike za centre za socijalni rad.
– Zahvaljujući njima mi danas nemamo zdravstveno osiguranje, jer su nas oni makli sa evidencije. Brzi su kada treba da ukinu i skinu, a kada treba da nešto daju i vrate tada su spori maksimalno – istakla je ona, poručućući da će majke nastaviti da se bore pa makar na proteste dolazilo samo njih deset.
Nikšićanka Milosava Radulović pitala je kako je iko mogao da ocijeni borbu protiv nasilja nad ženama u Crnoj Gori uspješnom kada su one žrtve progona.
– Kome je, bravo Crna Goro, rekla gospođa sa Malte? Kako bravo kada je 22.000 majki ostalo bez stečenog prava i istjerano na ulicu. Kako bravo kada su pucali u Oliveru Lakić, kada su progonili Patriciju Pobrić, sve su to žene i majke. Zašto se zatvaraju oči pred istinom – pitala je Radulovićeva.
Žabljačanka Rajka Vemić pozvala je sve žene koje mogu u Crnoj Gori i svijetu da pričaju kako je Crna Gora ponizila svoje majke, dok je Snežana Macanović iz Pljevalja ocijenila da sudije ne donose presude po pravu i pravdi nego diktatu vlasti.
– Danas zakon leži u topuzu – smatra Macanovićeva.M.S.

Ovo je nasilje

Bjelopoljka Rosanda Peković poručila je Vukici Jelić da su majke i same umjele pročitati zakon.
– Sramno je što nemaju odgovor sa kojim bi izašli pred majke. Prebacuju loptu jedni sa drugih. Ovo što su uradili majkama nikom se u svijetu nije dogodilo. Mi smo žrtve psihičke torture. Psihološki se ubijaju u pojam žene kojima svaki dan stižu rješenja ne znajući više na šta. Nasilje svake vrste trpimo, ovo je tortura i ugnjetavanje. Uz sve to nam predsjednik Vlade kaže da su dobre plate. Izuzetno je to dobar glumac, ali mi znamo kakav život imamo – istakla je Pekovićeva.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.